Casa din Muntii Apuseni in care a locuit in ultimii ani de viata eroina nuvelei "Fefeleaga", Sofia Danciu, aflata in apropiere de rezervatia Detunata Goala, a fost distrusa intr-un incendiu, focul neajungand si la grajdul unde sunt adapostite saua si corfele care i-au tabacit pielea calului Bator, relateaza Agerpres.

La initiativa Asociatiei de Turism si Ecologie Trascau Corp Zlatna, care are in custodie rezervatia naturala Detunata Goala, pe un grup de socializare a fost constituit un event denumit "Doneaza 1 leu pentru Vetalau" (porecla stranepotului "Fefelegei" - n.r.), fiind deschis un cont bancar pe numele lui Gheorghe David.

"Daca fiecare om care a trecut pe acolo ar dona macar un leu, Vetalau si-ar putea reconstrui casa si cu ea tot farmecul acelui loc", apreciaza cei de la Trascau Corp.

De asemenea, cei care doresc pot dona materiale de constructii, mobilier, haine sau vesela, in incendiu fiind distruse si aparatura electrica si electrocasnica si acte apartinand celor trei membri ai familiei, valoarea pagubelor fiind insemnata.

Casa din satul Ciuculesti, comuna Bucium Sasa, a fost distrusa de un incendiu produs la inceputul acestei saptamani.

Scriitorul Ion Agarbiceanu a scris "Fefeleaga", o fresca a satului motesc din acea vreme, in perioada in care a functionat ca preot in Bucium. Agarbiceanu s-a inspirat din viata unei femei din Bucium, Sofia Danciu, care a trait intre 1869 si 1951. Ultimii 11 ani din viata, Sofia a locuit impreuna cu familia fiicei celei mari in casa din barne de lemn care a fost mistuita de incendiul produs la inceputul acestei saptamani.

In urma cu un deceniu si jumatate, Gheorghe David, stranepotul "Fefelegei", reintors pe meleagurile natale, a deschis in vechea casa un Popas, unde puteau si campa amatorii de drumetii montane. Potrivit acestuia, in realitate, Sofia Danciu a avut sase copii, patru baieti si doua fete, din care unii au apucat sa-si intemeieze familii. In nuvela, cei cinci copii ai eroinei mureau cand se apropiau de varsta de 15 ani.

In urma cu cativa ani, la cateva sute de metri distanta, Consiliul Judetean Alba a construit o casa memoriala dedicata eroinei nuvelei "Fefeleaga", inaugurata la o suta de ani de la aparitia cartii. Aceasta este amplasata pe un teren ce a apartinut eroinei din nuvela lui Ion Agarbiceanu si reproduce modelul unei case traditionale din perioada inceputului de secol XX.