Sculptorul Bogdan Raţă este prezent, pentru a doua oară după participarea sa din 2012, la ediţia din acest an a Bienalei de Artă din Liverpool, cea mai amplă manifestare de gen din Regatul Unit, care atrage peste 600.000 de vizitatori şi expune peste 900 de artişti anual.

Bogdan Rata: "The Middle Way"Foto: ICR Londra

Potrivit ICR Londra, „The Middle Way”, lucrarea de mari dimensiuni a artistului reprezentând o palmă deschisă spre cer, a fost instalată în faţa St. George’s Hall, o clădire amplasată în insula muzeelor din centrul oraşului, ridicată în 1864 şi parte a patrimoniului mondial UNESCO. Sculptura, inclusă în secţiunea Independents a Bienalei, va putea fi vizionată până la data de 26 octombrie.

Bogdan Raţă, unul dintre cei mai inovativi artişti ai generaţiei sale, a expus în cadrul Bienalei Mulhouse Basel 2010, Bienalei de artă contemporană de la Moscova 2011, în cadrul secţiunii de proiecte speciale Independents Liverpool Biennial 2012, în cadrul Proiectului Personal Structures, a 55-a ediţie a Bienalei de la Veneţia 2013 şi, cu sprijinul ICR, în cadrul expoziţiei “Kaleidoscope: Contemporary Art from EU Member States” de la Dublin. A participat la proiecte curatoriale în Tel Aviv, Budapesta, Paris, New York, Timișoara şi București. Artistul este reprezentat de Farideh Cadot (www.faridehcadot.com), la Paris, şi de Năsui Gallery (www.cosminnasui.com), la București. Lector universitar la Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Arte și Design, Catedra de Arte Plastice, secția Sculptură, Bogdan Raţă este şi cordonator al proiectului geamMAT, Muzeul de Artă, Timișoara.

„Lucrez în mod special cu fragmente umane pe care le compun sau le recompun pentru a transmite anumite mesaje (în special sociale) sau anumite stări psihice ale omului contemporan. Deformarea psihică şi stresul cotidian sunt în general subiectele principale. Încerc să le transmit privitorului tocmai deformând corpul uman şi reinterpretându-l ca şi structură anatomică”, spune artistul.

Proiectul, realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român din Londra, este curatoriat de Nasui Collection&Gallery, unul dintre cei mai activi operatori culturali din România, care prezintă o selecţie atentă de lucrări semnate de artişti contemporani români, în contexte naţionale și internaţionale de prim rang.