Asociatia Artoteca organizeaza in aceasta vara la Conacul Otetelisanu o serie de rezidente unice in Romania, dedicate debutantilor din domeniile creative. Cel mai recent program s-a adresat tinerilor regizori, studenti ai Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "Ion Luca Caragiale" din Bucuresti si a presupus explorarea prin film documentar a unei comunitati aflate in mijlocul Olteniei, in localitatea Benesti, unde se afla o cula reprezentativa a arhitecturii romanesti, un exemplu de restaurare, Conacul familiei de boieri Oteteliseni.

Programe de rezidenta Foto: arhiva personala

Participantii cu varste cuprinse intre 21 si 35 de ani sunt studenti la Facultatea de Regie in cadrul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografie "Ion Luca Caragiale" din Bucuresti.

Echipele de regizori au avut ocazia sa exploreze localitatea Benesti, dar pentru sateni nu este un lucru neobisnuit sa primeasca vizitele unor cautatori de povesti, fiindca Artoteca a programat in aceasta vara mai multe sesiuni de lucru, inclusiv pentru jurnalisti, fotoreporteri, muzicieni si etnografi. Poarta cu poarta olteneasca s-a deschis in Benesti timp de o saptamana pentru ca satenii sa le prezinte tinerilor regizori istorii demult uitate.

In timpul programului, profesorul invitat, regizorul Moscu Copel a coordonat activitatea participantilor, potrivit unui program care, pe langa orele de filmare desfasurate pe teren, a implict atat vizionarea si discutarea imaginilor capturate, indicatii de montaj, cat si urmarirea unor filme artistice si documentare de renume. A avut astfel loc si prima noapte de film experimental intr-un sat din Oltenia, cand pe zidurile Conacului Otetelisanu au fost proiectate productii premiate la Festivaluri Internationale. "Prin programul Artoteca am dorit sa le insuflu studentilor mei capacitatile necesare pentru dezvoltarea aptitudinilor de relationare intre membrii unei echipe de filmare, in asa fel incat produsul final sa reprezinte un film unitar, cu caracteristicile creative ale fiecarui participant", declara regizorul Moscu Copel.

Participantii la randul lor au sustinut in timpul acestei rezidente ca ar fi nevoie de crearea unei scoli de documentar in Romania, in conditiile in care acest gen este practicat doar un singur semestru in timpul facultatii. " Ar trebui sa existe o scoala de documentare cu 4 ani de studiu, fiindca pentru acest gen exista potential in Romania, dar insuficienta cultura a distribuirii si realizarii.De asemenea nu prea se investeste financiar, iar televiziunile sunt putin interesate in productia de documentare" spune Cristian Pop, regizor invitat la Conacul Otetelisanu.

Cand vine vorba de ceea ce studiaza, participantii spun ca semestrial li se cere un proiect de maiestrie pe care il discuta la inceputul cursului si pe care pas cu pas il prezinta profesorului coordonator. "In general se discuta decupajul filmului adica dramatizarea intamplarii, pentru care se face asa numitul storyboard, in care vizualizezi cadrele teste pe care ti le propui", explica un alt participant al programului de rezindenta Artoteca, Robert Braga- regizor si fotograf.

Rezidenta creativa Artoteca pentru film documentar, gazduita de Conacul Otetelisanu, este deja la cea de-a doua editie vara aceasta, fiindca in luna iunie, tot la Conacul din Benesti, a avut loc un program dedicat jurnalistilor culturali si foto-reporterilor. Rezidentele vor continua la sfarsitul lunii iulie cand alti tineri invitati vor fi implicati intr-o rezidenta de etnografie si muzica balcanica.

"Ne dorim ca, vara aceasta, sa investim in domeniile creative mai putin explorate si in potentialul tinerilor artisti din Romania, prin organizarea unor activitati care impulsioneaza munca de teren, la granita dintre urban si rural. Conacul Otetelisanu este un spatiu cu o arhitectura reprezentativa zonei, plin de viata, care a beneficiat de o restaurare exemplara, ce s-a desfasurat pe parcursul a zece ani, incepand cu 2002, pana in 2012. Acest loc este martorul unui prezent aflat in plina efervescenta culturala, dar si al unui trecut incarcat de simboluri culturale, pe care dorim sa le expunem spre creatie tinerilor artisti contemporani", explica reprezentantii Artoteca.

"Un documentar in sine este o provocare, trebuie sa fie ceva mai antrenant decat filmul de fictiune. Un film documentar are un subiect mai greu decat unul de fictiune. Marea provocare este ca lucrurile se intampla de la sine, iar un film documentar trebuie sa se mai si termine, ceea ce este mai greu, pentru ca ar putea sa tina cat o viata... Cel mai frumos este sa urmaresti filme la granita dintre documentar si fictiune", ne-a spus Dragos Hanciu, unul dintre participanti, care se arata interesat si de filmul experimental. Cei dornici sa urmareasca activitatea de la Conacul Otetelisanu pot accesa site-urile www.artoteca.ro sau www.conacul.ro, acolo unde vor fi publicate realizarile din aceasta vara.

Pe langa Fundatia Domeniul Otetelisanu, actualul program de rezidenta are ca partener media redactia HotNews si este sustinut si de Restaurantul Don Quijote din Bucuresti, care a oferit o parte din produsele de catering.