Singura rezidenta de creatie dedicata jurnalistilor culturali si fotoreporterilor din Romania se deschide pe 5 iunie 2014 la Conacul Otetelisanu din Benesti, judetul Valcea. Organizata din dorinta de a promova tinerii capabili sa relateze si fotografieze complexitatea lumii in care traim, rezidenta se va concentra in jurul a doua importante tipuri de jurnalism. E vorba despre reportajul literar si cronica fotografica, genuri care ne deschid fete putin cunoscute sau ignorate ale lumii in care traim, ne arata povesti noi ce ne tin cu sufletul la gura sau prezinta unghiuri de abordare a unor teme pentru care am avut pana de curand doar prejudecati. Sunt momente bune pentru reportaje sau cronici foto, dar nu sunt vremuri la fel de bune pentru cei care vor sa le realizeze.

Program rezidenta jurnalisti si foto-reporteriFoto: Artoteca

ARTOTECA impulsioneaza din acest motiv zece tineri jurnalisti sa creeze reportaje literare si cronici fotografice, in singura tabara dedicata jurnalistilor culturali si fotoreporterilor din Romania, la Conacul Otetelisanu intre 5 si 9 iunie 2014. Programul include sesiuni speciale de scriere creativa si ateliere de lucru dedicate unui maestru al jurnalismului, legendarul reporter polonez Rysyard Kapuscinski, dar si posibilitatea de a intra in contact cu lumea reala a unei localitati aflate in mijlocul Olteniei, care poate fi descoperita in esentele sale traditionale, dupa istoria incarcata de memoria lui Petrache Poenaru sau a lui Tudor Vladimirescu si de ce nu observata chiar si dupa prezentul sau rural inedit.

Calatoria global - locala se va extinde gratie documentarului realizat de Dan Alexe "Cabala in Kabul" care va fi proiectat chiar pe frumos restauratii pereti ai conacului construit la inceputul secolului al XVII-lea, iar intr-una dintre seri bucatarul restaurantului Don Quijote din capitala, Julio Lucas, va pregati o seara spaniola. Impreuna invitatii speciali si participantii in tabara Artoteca vor avea ocazia sa discute despre jurnalism in diferite perioade dificile, ne oprim la Radio Europa Libera, corespondente de razboi, graba redactorilor de a primi stirea inaintea contextului, trecerea de la print la on-line, pentru ca mai apoi cei zece jurnalisti sa isi gaseasca ragazul de a scrie reportaje si a realiza cronici foto.

Programele de rezidenta Artoteca de-abia incep, iar in luna iulie vor urma taberele de film documentar de scurt metraj si cea de etnografie in care cele trei mese pe zi, cazarea la Conacul Otetelisanu si transportul din Bucuresti, sunt asigurate.

Cei interesati sa se inscrie sunt rugati sa trimita un e-mail pe adresa: vino@artoteca.ro in care sa se prezinte, sa scrie cateva randuri despre experienta lor in domeniile de activitate vizate si despre motivatia participarii in cadrul programului de rezidente.

Program de rezidente ARTOTECA l

ONLINE: www.artoteca.ro

ORGANIZATOR: ARTOTECA

PARTENER PRINCIPAL: Institutul POLONEZ.

SUSTINUT DE: Restaurantul DON QUIJOTE, Fundatia Domeniul Otetelisanu, CSIE.

CU SPRIJINUL: Editura ART, Fundatia iNES.

PARTENERI MEDIA: Dilema veche, Radio Romania Cultural, TRANSMEDIA, HotNews.ro, Arts United.