Vaticanul şi Roma se pregătesc de un eveniment istoric: canonizarea celor doi papi, Papa Ioan Paul al II-lea şi Ioan al XXIII-lea, eveniment unic la care vor asista credincioşi din toată lumea. Aproximativ un milion de persoane sunt asteptate la Roma pentru acest eveniment ce va putea fi urmarit de peste doua miliarde de telespectatori, scrie Le Point.fr.

Piata Sf. Petru VaticanFoto: Captura YouTube

Duminica 27 aprilie 2014, se sărbătorește ziua Milostivirii Divine “Divina misericordia”, sărbătoare creată de Ioan Paul al II-lea.

Saizeci si una de delegatii oficiale si peste 800 000 de credinciosi sunt asteptati la Roma pentru canonizarea celor doi papi, Papa Ioan Paul al II-lea şi Ioan al XXIII-lea, de duminica 27 aprilie, a anuntat comitetul italian pentru ordine si securitate publica. 19 sefi de stat, 24 de prim-ministri si 23 de ministri si-au anuntat deja prezenta la eveniment.

Centrul de televiziune al Vaticanului (CTV) s-a asociat cu grupul de telecomunicatii Eutelsat pentru a permite telespectatorilor sa urmareasca evenimentul. Noua sateliti au fost mobilizati pentru a retransmitere dubla canonizare in conditii HD.

Papa Ioan Paul al II-lea, primul papă polonez, pe numele său real Karol Wojtyla, a fost conducător al Bisericii Catolice între anii 1978 şi 2005. Deosebit de îndrăgit în toate ţările unde a dus cuvântul Bisericii, inclusiv în România în anul 1999, Ioan Paul va fi canonizat într-un interval record, de doar nouă ani după moartea sa. Benedict al XVI-lea a decis să nu se mai țină cont de perioada obligatorie de cinci ani pentru a începe procedura de beatificare și apoi canonizare a predecesorului său, care a fost beatificat în mai 2011.

De asemenea, papa Francisc nu a mai așteptat pentru canonizarea lui Ioan al XXIII-lea, conducător al Vaticanului între anii 1958-1963, născut ca Angelo Giuseppe Roncalli. Ioan al XXIII-lea este cel care a inaugurat marele Consiliu ecumenic Vatican, desfăşurat între anii 1962 şi 1965, ce a vizat deschiderea Bisericii Catolice în fața lumii. Imaginea pe care a lăsat-o Ioan peste tot este cea a unui om simplu, plin de umor și apropiat de semenii săi, cum este de altfel, în oarecare măsură, chiar papa Francisc.

Papa Francisc este un admirator declarat al celor doi papi, de aici si dorinta de a ii canoniza in acelasi timp.