Miercuri, 7 mai 2014, va avea loc la Paris recitalul extraordinar al binecunoscutei pianiste Ilinca Dumitrescu. Invitat special Vasile Macovei, un adevarat virtuoz al fagotului. Dedicat celebrarii Zilei Europei, recitalul va avea loc in Sala Bizantina a Palatului de Béhague, una dintre cele mai frumoase sali pariziene, aflate in proprietatea statului roman.

In cadrul acestui recital, publicul va putea asculta adevarate bijuterii muzicale - compozitii de Domenico Scarlatti, W.A. Mozart, L.v. Beethoven, Frédéric Chopin, Robert Schumann, Camille Saint-Saëns, Olivier Messiaen, dar si piesele unor compozitori romani precum Ciprian Porumbescu, George Enescu, Marcel Mihalovici, Paul Constantinescu, Ion Dumitrescu si Doru Popovici.

Pianista Ilinca Dumitrescu a concertat in orase din 5 continente, 41 de tari, 34 de capitale ale lumii, in importante sali de concerte. A studiat cu profesori celebri: Cella Delavrancea si Mihail Jora in Romania, Stanislav Neuhaus si Iakov Flier la Conservatorul de Stat «P.I. Ceaikovski» din Moscova, absolvit in 1978 cu distinctia maxima «Diploma de Merit». Este detinatoarea celor mai importante premii în tara sa natala (Premiul Academiei Romane – 1995, Premiul Institutului Cultural Roman – 2003 etc.), dar si a multor distinctii internationale (printre care «Commendatore dell’Ordine della Stella della Solidarietà Italiana», 2005, acordata de catre Presedintele Republicii Italiene). In anul 2012, Ilinca Dumitrescu a primit din partea Guvernului francez inalta distinctie «Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres», iar in 2013 Premiul «Forumului Muzical Roman» pentru intreaga activitate, dupa o prestigioasa cariera artistica de-a lungul a cinci decenii.

Vasile Macovei este prim fagotist solist al orchestrei Operei Nationale din Bucuresti. Este doctor in muzica al Universitãtii Nationale de Muzica din Bucuresti, unde a activat in calitate de cadru didactic asociat. In anul 2000 a publicat volumul de poezii « Sfere sculptate » la editura ,,Geneze'' din Bucuresti. Vasile Macovei este fondator si membru al ansamblurilor Hyperion, Traiect, Gaudeamus, Modus si Archaeus (1985-1994), cu care a sustinut nenumarate concerte. A efectuat studii de perfectionare in Italia, Franta si Germania. Laureat al Concursului International de la Markneukirchen (1978), Vasile Macovei are o sustinuta activitate solistica in tara si in strainatate. A efectuat turnee in Italia, Elvetia, Franta, Ungaria, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Republica Moldova, Marea Britanie, Spania, Mexic, Danemarca, Japonia, India, Finlanda, Malaezia, China, Egipt, Grecia.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Roman de la Paris in parteneriat cu Ambasada Romaniei in Republica Franceza si face parte din strategia de promovare in Franta a artistilor romani de mare prestigiu.