Sambata seara, la Godot Cafe-Teatru (str. Blanari nr. 14), va avea loc spectacolul In parc, o piesa in doua personaje in regia si dupa un scenariu de Radu Iacoban, cu Rodica Lazar si Istvan Teglas.

In parcFoto: Godot Cafe Teatru

Cei doi actori vor interpreta patru perechi din patru epoci diferite, in patru planuri diferite. Rodica Lazar si Istvan Teglas vor juca, pe rand, rolurile unor cupluri de personaje pe cat de neasteptate, pe atat de diferite: Mihai Eminescu si Veronica Micle, Regele Ferdinand si Mita Biciclista, criminalul in serie Ramaru si o anumita Mihaela, precum si un El si o Ea din perioada actuala.

"Pentru In parc s-a facut si putina documentare, pentru ca faptele reale sunt intotdeauna cea mai buna trambulina pentru imaginarea unor situatii dramatice", spune regizorul si scenaristul Radu Iacoban. "Spre exemplu, cearta dintre Eminescu si Veronica Micle acasa la Titu Maiorescu chiar s-a intamplat. Ce nu s-a intamplat a fost discutia dintre cei doi la 6 dimineata in Copou. Pentru Regele Ferdinand si Mita Biciclista mi-am permis sa creez o intalnire in parc, pornind de la niste suspiciuni din epoca. La Rimaru a fost un pic mai greu. Am incercat sa-l creionez ca pe un tip timid si cu bune intentii, ceea ce nu stiu cat e de adevarat. Dar, hei... e teatru, nu e documentar!"

Cat despre cuplul din zilele noastre, Radu spune ca e perechea pe care o vezi peste tot astazi. "E tacerea pe care o degaja o masa intr-un restaurant, e autismul imprimat de smartphone-uri, e lipsa de angajament intr-o discutie, e raceala, depresia, autosuficienta. Nici nu conteaza daca sunt corporatisti, daca sunt de conditie medie, conteaza doar ca aceste cupluri seamana cu noi."

"Piesa e scrisa cu nostalgiile discutiilor de odinioara", continua Radu, "si de amaraciunea topicurilor neinteresante pe care le intalnesti azi, din pacate din ce in ce mai des."

Intr-o prima instanta, Radu Iacoban s-a gandit sa joace chiar el in spectacol. Apoi, in timp ce inainta cu scrierea scenelor, a realizat ca "nu poate sa combine placerile". Asa ca si-a zis ca ar fi mai bine sa ramana la regia piesei.

Intrebat cum a ales actorii din distributie, regizorul spune ca textul a fost scris cu Ana Ularu in minte. "Ana a fost cea care a auzit, criticat sau laudat primele replici. Rodica Lazar a aparut in distributie pentru ca este o actita foarte buna si pentru ca ne este prietena". Cele doua actrite interpreteaza "cu schimbul" rolul feminin in piesa In parc. Sambata aceasta va fi randul Rodicai Lazar.

Spectacolul nu are pauze. Datorita unei gaselnite ingenioase a scenografei Mihaela Ularu, actorii trec de la un personaj la altul rapid, fara a pierde timpul cu schimbatul costumelor.

Ora de incepere: 22.00

Durata spectacolului: o ora si zece minute.

Pretul biletului: 30 de lei

Rezervari pentru un loc In parc: 021.31.61.682, 0736.414.244

Textul si regia: Radu Iacoban Cu: Rodica Lazar si Istvan Teglas

Scenografia: Mihaela Ularu

Afis: Ana Maria Moldovan

Radu Iacoban - actor, regizor, scenarist

Radu Iacoban a absolvit UNATC in 2005, sectia Arta actorului. Angajat la Teatrul Mic, este o prezenta constanta atat in teatrul de stat, cat si in productii underground.

In film, Radu a colaborat, printre altii, cu Sharon Stone si Andy Garcia in What about love?, a jucat in Zero Theorem, al lui Terry Gilliam si a detinut unul dintre rolurile principale in Amintiri din epoca de aur, segmentul Vanzatorii de aer, in regia lui Cristian Mungiu.

Radu Iacoban a regizat patru spectacole de teatru. Cele mai recente sunt Carpathian Garden, care este totodata si primul text scris de el, si In parc, de la Godot Cafe-Teatru. Prima piesa regizata a fost (Cu)cuienfrunte, foarte premiata la festivaluri de teatru, urmata de Asta-i tineretea noastra.

Godot Cafe-Teatru este un spatiu indelung asteptat - si, mai ales, necesar - in peisajul cultural bucurestean, in special in zona teatrului independent. De aici si denumirea sa, aluzie la personajul din piesa Asteptandu-l pe Godot, de Samuel Beckett. Conceptul de cafe-teatru pastreaza fizionomia unui teatru clasic, fiind singura sala cu aceasta structura din Bucuresti.

Unul dintre putinele spatii din oras dedicate exclusiv evenimentelor culturale independente, Godot prezinta in fiecare seara pe scena sa artisti tineri: se joaca piese de teatru contemporan, au loc concerte, spectacole de stand-up comedy, impro-show-uri, proiectii de film, expozitii de fotografie sau lansari de carte.