In acest an se implinesc 120 de ani de la nasterea nașterea lui Camil Petrescu (9/22 aprilie 1894). Fundația Culturală ce-i poartă numele și revista „Teatrul azi" (continuatoarea publicației înfiinţate de scriitor în 1956) vor marca acest moment printr-un colocviu si o expozitie foto-documentara, miercuri 23 aprilie, începând cu ora 11, la Sala Media a Teatrului Național din București și în foaierul acesteia.

Potrivit comunicatului TNB, evenimentul organizat de Fundația Culturală „Camil Petrescu" și revista „Teatrul azi", sub egida Uniunii Scriitorilor din România, în parteneriat cu Centrul de Cercetare și Creație Teatrală „Ion Sava" al Teatrului Național „I. L. Caragiale" și cu Muzeul Național al Literaturii Române, își propune să reafirme în conștiința publicului contemporan (îndeosebi a celui tânăr) o personalitate și o operă, în mare măsură, încă ignorate în valorile lor esențiale.

Director al Teatrului Național în perioada februarie-decembrie 1939, Camil Petrescu - romancierul, dramaturgul, teoreticianul de teatru, filosoful, poetul, gazetarul creator și director de reviste, redutabil spirit polemic al epocii sale, va fi evocat la Sala Media a TNB de personalități ale culturii române precum Nicolae Manolescu, George Banu, Paul Cornea, Ion Vartic, Ioana Pârvulescu, Natalia Stancu și Cornel Ungureanu.

Actorii Ilinca Tomoroveanu, Șerban Cellea, Marius Stănescu, Emilia Bebu, Vlad Logigan vor citi pagini din creația camilpetresciană.

Gazdele întâlnirii vor fi Ioana Pârvulescu și Florica Ichim.

În preambulul colocviului, la ora 11, publicul este invitat să viziteze, în foaierul Sălii Media a TNB (intrarea dinspre str. Tudor Arghezi), expoziția foto-documentară Camil Petrescu - 120, concepută de Ofelia Creția și oferită cu generozitate de Muzeul Național al Literaturii Române.

Colocviul va fi completat de prezentarea celor mai recente titluri din seria de autor a Fundației Culturale „Camil Petrescu": colecția completă în ediție anastatică a publicației interbelice Cetatea literară, precum și un volum bipolar conținând piesa Caragiale în vremea lui de Camil Petrescu și Procesul „tovarășului Camil", document de istorie literară datorat lui Ion Vartic.