Reprezentanţii muzeelor, printre care directoarea Muzeului Satului Paula Popoiu şi directorul Muzeului Ţăranului Român Virgil Niţulescu, cer ministrului Culturii o anchetă amănunţită referitoare la modul în care sunt evaluate proiectele ce concurează pentru finanţare de la Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Potrivit Agerpres, anunţul a fost făcut joi, în cadrul unei conferinţe de presă la care a participat, pe lângă cei doi directori ai muzeelor bucureştene, şi Dragoş Neamu, preşedintele Reţelei Naţionale a Muzeelor din România. Reacţia acestora vine la aproximativ o săptămână după ce au fost publicate rezultatele concursului de proiecte organizat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Directoarea Muzeului Satului Paula Popoiu a declarat că este primul an în care instituţia condusă de ea nu are niciun proiect finanţat de AFCN.

Cei trei participanţi la conferinţă au reclamat lipsa de transparenţă a concursului organizat de AFCN, dar şi lipsa de expertiză a comisiei ce a selectat proiectele finanţate, informeaza sursa citata. 'Este o situaţie care poate fi chiar scandaloasă. (...) s-a ajuns într-o situaţie critică în ceea ce priveşte sistemul de evaluare', a spus Dragoş Neamu, adăugând că în faţa Consiliului AFCN ajung 'liste triate' de evaluatori ai proiectelor, care exclud multe persoane competente în domeniu. 'Cerem Ministerului Culturii o anchetă internă pentru a afla cine sunt acele persoane care fac această triere ilegală. La Consiliu a ajuns o listă abuziv triată. Dorim anchetarea acestei situaţii', a spus Dragoş Neamu.

Paula Popoiu a spus că la această sesiune a concursului AFCN Muzeul Satului a depus patru proiecte, dintre care nu a fost finanţat niciunul. Proiectul muzeului, 'Aromânii între istorie şi legendă', a obţinut, la secţiunea ' Activităţi muzeale şi activităţi privind promovarea culturii scrise (inclusiv lecturile publice)' 77,33 de puncte. Proiectul aceleiaşi instituţii, 'Ritualuri de trecere. Puntea morţilor şi alte însemne funerare' a obţinut 70,67 de puncte la secţiunea 'Patrimoniu Cultural Naţional (material şi imaterial)'.

La aceeaşi secţiune au fost respinse trei proiecte al Muzeului Ţăranului Român - 'Korund Keramia' (84,67 de puncte), 'Regăsirea frumosului pierdut - Semne şi Puncte Încrucişate' (83,83 de puncte) şi 'Peisaje pastorale în schimbare' (respins administrativ).

Directorul Muzeului Ţăranului Român Virgil Niţulescu a adăugat că se simte cu atât mai responsabil de situaţia AFCN cu cât pe actul de înfiinţare a fondului din 2005 există şi semnătura sa. Acesta a apreciat că în ultimii doi ani, după înlăturarea fostei directoare a fondului, 'instituţia a luat-o la vale'.

Cei prezenţi au notat că respectivul proces al prezentei selecţii AFCN a avut loc în timpul mandatului fostului ministru, dar vor cere ajutorul lui Kelemen Hunor, actualul ministru, în această privinţă. Aceştia au spus că vor aborda atât lipsa de transparenţă în ceea ce priveşte componenţa comisiei de evaluare, faptul că instituţii fără experienţă au obţinut fonduri consistente.

'Cred că e nevoie de o intervenţie clară a Ministerului Culturii, cred că avem nevoie de un director nou al AFCN-ului. Concursul s-a oprit. Acum trebuie să se reia procedura de concurs', a spus Virgil Niţulescu.

Niţulescu, Popoiu şi Neamu au spus că vor depune contestaţii la rezultatele actuale ale concursului AFCN dar vor cere şi o audienţă la ministrul Culturii. Perioada de contestaţii este între 23 şi 25 aprilie, perioada de rezolvare a contestaţiilor, între 28 aprilie şi 5 mai, iar perioada de contractare a proiectelor, între 22 aprilie şi 6 mai.