Editura Litera sărbătorește Ziua Mondială a Cărții miercuri, 23 aprilie prin cea de-a doua ediție a evenimentului Noaptea Cărților deschise. Evenimentul, care se va desfasura în Piața Universității (scuarul din fața sediului central al BCR), va sărbători lunga și frumoasa istorie a CĂRȚII, din care și Litera face parte de un sfert de secol. Începând cu ora 18.00, vor fi oferite gratuit cititorilor de toate vârstele 10 000 de cărți însoțite de flori, informeaza editura.

Noaptea Cartilor Deschise 2014Foto: Editura Litera

Volumele oferite gratuit fac parte din colecțiile consacrate ale Editurii Litera: Biblioteca pentru toți copiii, Bestseller internațional, Biblioteca pentru toți, Mari interpreți de jazz și blues, Mari Compozitori, Biografii, Cronica ilustrată a omenirii, Alma – Iubiri de poveste, Disney, Tom & Jerry, Thriller, Marvel etc.

„Ne dorim să încurajăm lectura cu orice ocazie și în orice fel posibil. Iar cel mai eficient mod, și cel mai frumos, este acela de a dărui o carte. De Ziua Mondială a Cărții dăruim 10 000 de volume și sperăm ca ele să ajungă în bibliotecile a 10 000 de cititori pasionați.“ - Marin Vidrașcu, director executiv al Editurii Litera.

23 aprilie este o zi simbolică pentru literatura universală: în această zi, în anul 1616, au murit Miguel de Cervantes și William Shakespeare. În alți ani, dar la aceeași dată, au murit sau s-au născut scriitori celebri precum Maurice Druon, Vladimir Nabokov sau Josep Pla.

Pornind de la aceste considerente, în anul 1995, Congresul General UNESCO a declarat 23 aprilie Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor, pentru a aduce astfel un tribut tuturor scriitorilor și, în același timp, pentru a-i încuraja pe toți, dar în special pe tineri, să (re)descopere plăcerea lecturii. Ideea acestei celebrări este legată și de o tradiție catalană: pe 23 aprilie, ziua onomastică a patronului catalan Sant Jordi ( Sfântul Gheorghe), bărbaților li se dăruiesc cărți, iar femeilor, trandafiri roșii.

Prin acest eveniment editura Litera aniversează 25 de ani de existență. Editura a luat fiinta in 1989, la Chișinău și București.