John Romer, unul dintre cei mai cunoscuti egiptologi, e convins ca excavatiile din zona Luxor pot scoate la iveala mormantul fastuos al unui mare preot de acum trei milenii. Ar fi o descoperire care sa ajute industria de turism a Egiptului, atinsa dur de criza politica, scrie International Business Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Romer, care a lucrat patru decenii in Egipt, crede ca in zona Wadi el-Gharbi de langa Luxor, in stanci neatinse de peste trei milenii pot fi descoperite intacte mormintele a trei mari preoti de dinaintea secolului Xi i Hr.

Mormintele majoritatii faraonilor si marilor preoti au fost descoperite in unele cazuri de arheologi si in mai multe cazuri de jefuitori, astfel ca sunt putini conducatori despre care nu se stie nimic.

Miza este mare fiindca e posibil ca descoperirea sa o depaseasca in importanta pe cea facuta acum noua decenii de Howard Carter la mormantul lui Tutankhamon, un rege obscur in vremea sa (sec XIV i Hr).

Romer spune ca mai exista expeditii rivale care vor sa obtina autorizatia de a explora zona si adauga ca o mare problema este situatia tensionata din Egipt si foarte recet armata a arestat trei persoane care au patruns in zona Wadi el-Gharbi.

E posibil sa fie descoperit intact mormantul marelui preot Herihor din secolul XI i Hr si Romer spera sa gaseasca un sarcofag aurit, cufere cu bijuterii valoroase, obiecte din alabastru si statui din aur.

Industria de turism din Egipt este la pamant dupa revolutie si dupa ultimele violente din Cairo, soldate cu zeci de morti. Turistii nu se simt in siguranta, iar anuntul unei descoperiri arheologice epocale ar fi ca o gura de oxigen si ar mai incuraja turistii sa revina pe taramul Piramidelor.