Prima ediţie a unui festival de percuţie la Sala Radio, un eveniment inedit care va avea loc intre 10 si 15 martie 2014. Artişti percuţionişti renumiţi şi apreciaţi pe scenele internaţionale sosesc la Bucureşti pentru a da viata unui eveniment unicat în România: International Percussion Music Radio Festival - Festivalul Internaţional de Percuţie.

Festival International de PercutieFoto: Afis

Folosind unele instrumente muzicale familiare publicului, dar şi altele exotice, cu o formă adesea amuzantă, dar însumând o gamă extrem de variată de sonorităţi deosebite (precum timpanul, toba, tamburina, vibrafonul, marimba, xilofonul etc.), artiştii vor interpreta lucrări ce pun în valoare aceste mijloace de expresie care fac parte din cea mai veche familie de instrumente folosită pe Pământ, după vocea umană.

“Un eveniment pe care ai ocazia să îl vezi și să îl asculți o dată la doi ani, Festivalul Internaţional de Percuție reunește artiști de renume mondial, atât soliști cât și ansambluri de percuție, împreună cu Orchestrele și Corurile Radio. Programul festivalului include o varietate de lucrări, care pun în valoare spectaculozitatea instrumentelor de percuție, atât melodice cât și ritmice. Concertul de vibrafon și orchestră de Jordan Gudefin, pe care îl voi interpreta alături de Orchestra Națională Radio este unic prin formula orchestrală abordată (orchestră de suflători și 7 percuționiști) și foarte atrăgător prin armonia și melodicitatea puse în pagină într-o manieră originală”, declară ALEXANDRU ANASTASIU, iniţiator și coordonator artistic al evenimentului, solist instrumentist al Orchestrei Naţionale Radio şi unul dintre cei mai activi artişti percuţionişti români (specializat în marimbă şi vibrafon).

Percutionistul Alexandru Anastasiu

Percutionistul Alexandru Anastasiu

Foto: Orchestrele si Corurile Radio

Vor fi şase zile de evenimente speciale, în care vor evolua, în fiecare seară de la ora 19.00, o parte dintre cei mai mari artişti percuţionişti din lume, din ţări ca Japonia, Taiwan, Belgia, Franţa, dar şi din România, trei dintre ansamblurile instituţiei – Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Corul Academic Radio, dar și Percussion Studio Group, format din instrumentişti ai Orchestrelor şi Corurilor Radio. Aceştia vor aborda un repertoriu ce cuprinde lucrări ale celor mai apreciaţi compozitori pentru instrumente de percuţie, rezultând un festival de care orice prestigioasă sală de concerte din Europa ar fi mândră.

Unul dintre invitaţii speciali ai festivalului este muzicianul taiwanez CHIN CHENG LIN - la marimbă (instrument înrudit cu xilofonul) - artist care a cântat în peste 20 de ţări ale lumii, a fost distins cu “European Soloist Champion Award”, 2007, a fost invitat să interpreteze în faţa familiei regale belgiene, a compus peste 50 de lucrări special dedicate instrumentului său şi a fost primul student la marimbă al prestigiosului Conservator Regal din Antwerp (Belgia). Un alt nume important pe afişul manifestării este artistul japonez SHINITI UENO, un adevărat pionier al muzicii de percuţie, cu numeroase premii internaţionale, o bogată experienţă alături de mari orchestre ca Orchestre Philharmonique de Strasbourg, Orchestre National du Capitole de Toulouse, al cărui palmares reuneşte numeroase recitaluri, concerte, înregistrări şi lucrări pentru percuţie interpretate în premieră absolută. În 1988, a creat ansamblul de percuţie PHOENIX Réfléxion, extrem de activ pe scene internaţionale, invitat şi el în festivalul de la Bucureşti.

Filarmonica din Luxemburg, Orchestra de Cameră din Lausanne, Compania de balet a Operei Naţionale din Strasbourg (Opéra national du Rhin) sunt doar câteva dintre marile instituţii pe afişul cărora s-au aflat compoziţii proprii mult apreciate ale unui al invitat, muzicianul francez EMMANUEL SEJOURNÉ, specializat în vibrafon şi marimbă şi apreciat atât ca solist, cât şi în ipostaza sa de compozitor. Pentru unul dintre albumele înregistrate a primit distincţia European Audio-Visual Grand Prix (acordată de instituţie numită Académie du Disque Français).

LUDWIG ALBERT este o altă prezenţă specială în Festivalul Internaţional de Percuţie de la Sala Radio, fiind cel mai important artist percuţionist belgian. A creat primul program de masterat în marimbă în Europa, în cadrul Conservatorului Regal de la Antwerp. În anul 2015 va aniversa 25 de ani de carieră printr-un concert internaţional şi prin lansarea a cinci albume.

Printre invitaţii pe care îi veţi aplauda în cele şase seri de evenimente speciale la Sala Radio se numără şi: ansamblul GAME (ROMÂNIA), condus de ALEXANDRU MATEI, ansamblul biNgbang – al Academiei de Muzică din Zagreb, Croaţia, condus de IGOR LEŠNIK, dirijorul francez AMAURY DU CLOSEL, la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio, flautista româncă IOANA TURCU, dirijorul german GERD SCHALLER, la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio.

ALEXANDRU ANASTASIU, iniţiatorul și coordonatorul artistic al evenimentului, a activat în orchestre simfonice, grupuri de muzică de cameră, ansamblul GAME, iar ca solist a fost apreciat în numeroase concerte. A iniţiat numeroase proiecte inedite, fiind şi cel care a organizat din punct de vedere artistic în anul 2012 primul festival de vibrafon din lume, în cadrul stagiunii Orcehstrelor și Corurilor Radio România. Începând din 2013, prestigioasa firmă Mike Balter din Statele Unite creează modelul de baghete purtând semnătura Alexandru Anastasiu.

Festivalul Internaţional de Percuţie la Sala Radio se va încheia festiv printr-o Gală derulată cu participarea tuturor soliştilor şi ansamblurilor de percuţie invitate la eveniment şi cu participarea Corului Academic Radio, pregătit de dirijorul DAN MIHAI GOIA.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro , în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Programul Festivalului de percuţie, 10-15 Martie 2014:

Luni, 10 martie 2014, ora 19

RECITAL

CHIN CHENG LIN (Taiwan, Belgia) - marimbă

Chin Cheng Lin: The S.e.A, Flying, Reflection on the voice of mountains, Wind, Kaleidoscop (Pray for a wish, Café without sugar, Fresh Expections)

***

GAME (ROMÂNIA), condus de ALEXANDRU MATEI

Minoru Miki: Marimba Spiritual

Solist: Sorin Rotaru - marimbă

Octavian Nemescu: Tri son

Doina Rotaru: Noesis

Nebojša Johannis Živković: Trio per Uno

Marţi, 11 martie 2014, ora 19

RECITAL

SHINITI UENO (Japonia) - percuţie

Akira Nishimura: Dialog

Kaito Nakabori: New Piece p.a.a

***

biNgbang – percussion ensemble of Music Academy Zagreb, I. Lešnik artistic leader (Croaţia)

I. Lešnik/J. Fischer: Simfonie pentru timpani şi marimbă

I. Lešnik/F. Cibulka: Concert pentru percuţie şi percuţie

I. Lešnik: Muşchetari pentru ansamblu de percuţie

I. Lešnik: Dwarfs – suită pentru ansamblu de percuţie

Miercuri, 12 martie 2014, ora 19

ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO

Dirijor: AMAURY DU CLOSEL

Chin Cheng Lin: Concertul pentru marimbă şi orchestră One World-one Dream-one Love

Solist: CHIN CHENG LIN (Taiwan, Belgia) - marimbă

Emmanuel Séjourné: Dublu concert pentru vibrafon, marimbă şi orchestră de cameră

Solişti: EMMANUEL SÉJOURNÉ (Franţa) – marimbă

ALEXANDRU ANASTASIU (România) – vibrafon

Piotr Moss: Elan

J.S.Bach: Suita nr. 3 în re major

Joi, 13 martie 2014, ora 19

RECITAL

Emmanuel Séjourné: Avalanche pentru vibrafon şi pian

SHINITI UENO (Japonia) – vibrafon

EMMANUEL SÉJOURNÉ - pian

Un Tel Amour pentru vibrafon solo

EMMANUEL SÉJOURNÉ - vibrafon

Abalone pentru flaut şi două marimbe

IOANA TURCU (România) – flaut

ALEXANDRU ANASTASIU (România) – marimbă

EMMANUEL SÉJOURNÉ (Franţa) – marimbă

***

Shinit Ueno&Percussion Group PHOENIX – Réflexion (Japonia)

Akira Nishimura: Kala pentru marimbă şi 6 percuţionişti

T. Takemitsu: Rain tree

Akira Nishimura: Kecak pentru 6 percuţionişti

Vineri, 14 martie 2014, ora 19

ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO

Dirijor: GERD SCHALLER

Jordan Gudefin: Concertul pentru vibrafon şi orchestră de suflători

Solist: ALEXANDRU ANASTASIU (România) - vibrafon

Ludwig Albert: Double concerto pentru două marimbe şi orchestră

Solişti: LUDWIG ALBERT - marimba

CHIN CHENG LIN (Taiwan, Belgia) - marimbă

A. Dvořák: Simfonia a VIII-a în sol major, op. 88

Sâmbătă, 15 martie 2014, ora 19

Concert de gală cu participarea tuturor soliştilor şi ansamblurilor de percuţie

1. GAME

Nebojša Johannis Živković: Uneven Sous cu 12 tenori

2. PERCUSSION STUDIO GROUP (România)

Solist: LUDWIG ALBERT (Belgia) - marimbă

Keiko Abe: The Wave

3.PERCUSSION STUDIO GROUP (România)

EMMANUEL SÉJOURNÉ (Franţa)

CHIN CHENG LIN (Taiwan, Belgia)

Emmanuel Séjourné: Calienta

4. Shiniti Ueno&Percussion Group PHOENIX– Réflexion (Japonia)

Tokuhide Niimi: Heterorhythmix

5. biNgbang – percussion ensemble of Music Academy Zagreb, I. Lešnik artistic leader (Croaţia)

ALEXANDRU ANASTASIU (România) - vibrafon

I. Lešnik: No Business for Rap voice, improvizaţii ale solistului, ansamblu de percuţie şi cor

Cu participarea Corului Academic Radio, dirijat de Dan Mihai Goia