Orice am face si oriunde ne-am duce, in fiecare an in luna februarie, ne urmareste asiduu o armata de inimioare, de trandafirasi si ursuleti rosii de plus, bine intentionati de altfel, in dorinta lor fireasca si dragalasa de a ne sufoca - din dragoste - pana ce vom incepe sa vorbim si sa scriem cu totii numai cu diminutive.

Asadar, cum nu putem nicicum scapa de dulceata cam prea parfumata a mult laudatului Valentine's Day sau a fratiorului lui autohton, Dragobete, si ca sa nu spuneti ca suntem cinici sau lipsiti de acel organ mult prea des pomenit in perioada asta a anului, ne-am hotarat ca luna aceasta sa ne supunem trendului si sa acceptam pariul urmator: cum sa transformam cel mai mainstream subiect al lunii februarie - Dragostea, The Love, L'Amour, Die Liebe, ah etc. in tema unei editii amuzante, ironice si tandre a Dialogurilor cu scriitori romani?

Solutia a fost simpla. Am invitat o scriitoare, o femeie, o inima incercata deci (malitiosii sa se abtina de la comentarii, va rugam) care scrie - inteligent si cu multa maturitate - chiar despre - iubire. Dovada sta "Dragostea, chiar ea", cel mai recent roman al Corinei Sabau, invitata noastra, chiar ea.

Corina Sabau scrie (proza si scenarii de film premiate) cu umor, (auto)ironie si tandrete si cu un simt al observatiei atat de patrunzator incat daca n-ar fi dublat de simpatia blanda pe care scriitoarea o are pentru personajele ei, ar ucide lent, prin expunerea cititorului la toate micile si marile clisee pe care si noi, asemenea personajelor literare prinse in arabescurile complicate ale intrigilor romanesti, le experimentam zilnic, uneori cu nebagare de seama, alteori cu lucida voluptate. Caci, da, "Dragostea, chiar ea" este povestea unei iubiri aparent comune, intre doi oameni obisnuiti, a caror viata, desi prin nimic spectaculoasa, n-a fost mereu simpla, bref, o poveste intre un barbat si o femeie, in care toti cei care au iubit sau au avut macar o data sentimentul ca traiesc o mare iubire vor regasi putin din iluziile, neajunsurile sau "dulcele ridicol" de care ne acoperim cu totii, vrand-nevrand, atunci cand iubim.

Posibile argumente si subiecte pentru discutia noastra (desi puteti sa veniti cu propriile voastre propuneri, intrebari sau dileme, pe care le vom asculta rabdatori):

1.Romeo si Julieta, Tristan si Isolda, Laura si Petrarca, Dante si Beatrice, Bonnie si Clyde, Tanta si Costel, Orfeu si Euridice, Antoniu si Cleopatra, Lancelot si Guinevere sau Mia si Teo, protagonistii povestii de dragoste inchipuite de Corina Sabau.

2. Dragostea e oarba. (Noroc ca nu e si muta.) Sau, cum zice cu intelepciune autorul anonim: "Sigur ca exista si dragoste la prima vedere, dar este intotdeauna bine sa mai aruncam si o a doua privire."

3. Sa traiesti o poveste de iubire, ce poate fi mai frumos de-atat? Un raspuns cinic ar fi: s-o traiesti si sa-i si supravietuiesti. Plus marturiile, in cele mai mici detalii.

Deci, What is love?, vorba hitului. Veniti si vom raspunde impreuna la intrebarea asta. Cine (se mai iluzioneaza ca) n-a iubit niciodata sa se abtina, s-ar putea ca unele dintre vorbele cu care vom jongla sa-i doara pe cei care inca tanjesc la povestea aceea unica, stiti voi, cu fior, Cupidonel, bombonele, ciocolatele, inimioare si alte chestii (uneori) infricosatoare.

Ca de obicei, o intalnire de neratat. Joi, 27 februarie, de la ora 19, Corina Sabau la Dialoguri cu scriitori romani, in cafeneaua Carturesti Verona, intr-un dialog cu Nadine Vladescu. De data aceasta, misiunea moderatoarei va fi aceea de a imparti trandafiri rosii imbrobonati de roua publicului si de a arbitra concursul de Skanderberg cu citate din poezii de dragoste. Neprofesionistii sau cititorii de ocazie sa nu se inscrie la concurs, rugam seriozitate. De asemenea, e bine de stiut ca persoanele neantrenate, adica victimele care vor suferi crize acute de hiperglicemie in timpul discutiei, vor intra direct in panteonul personajelor literare lipsite de noroc. In schimb, cinicii hipoglicemici vor fi indopati cu ciocolatele, spre extazul celorlalti si deplina echilibrare a dialogului. Si pentru ca suntem generosi, fie, treaca de la noi, si cine n-a iubit vreodat - (ha-ha-ha-ha) e binevenit. Ba poate chiar sa ne arunce manusa/provocarea/vorba (de iubire)-n obraz. Sau, evident, inimioara/bombonica/ursuletul - noi le vom primi pe toate - cum altfel - cu ... dragoste.

Proiectul Dialoguri cu scriitori romani este initiat si finantat de Carturesti si are loc lunar in librariile din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara. Acest demers a aparut ca un raspuns la situatia pietei de carte din Romania care inregistreaza anual un numar tot mai mic de cititori si de cumparatori de carte, propunadu-si sa promoveze literatura si mai ales pe cei care o produc printr-o serie de intalniri informale cu publicul. Proiectul isi doreste sa ajute la demararea unui dialog functional intre edituri, librarii, scriitori si public, dar si la sincronizarea intre oferta pietei de carte si cererea publicului si implicarea jucatorilor de pe piata de carte in demersul incurajarii lecturii.