Simbata, 22 februarie 2014, Premiul „Cartea Anului 2013” a fost decernat scriitoarei Adrianei Babeti, unul dintre cei mai importanti eseisti romani contemporani, pentru volumul Amazoanele. O poveste, aparut la Editura Polirom, in colectia „Plural M”, disponibil si in editie digitala.

Amazoanele. O poveste de Adriana BabetiFoto: Polirom

Festivitatea de decernare a premiului acordat de revista Romania literara s-a desfasurat in Sala Ronda a Hotelului Intercontinental din Bucuresti, iar premiul a fost inminat de scriitorul Varujan Vosganian, laureat al premiului „Cartea Anului 2009” pentru romanul Cartea soaptelor (Polirom, 2009). Juriul care a desemnat volumul cistigator a fost format din Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, si redactori ai revistei Romania literara.

Nominalizarile pentru Premiul „Cartea anului 2013”: Fals tratat de manipulare, de Ana Blandiana (editura Humanitas), Exercitii de imaturitate, de Livius Ciocarlie (Cartea Romaneasca), Ce a fost. Cum a fost, Paul Cornea de vorba cu Daniel Cristea-Enache (Polirom, in coeditare cu Cartea Romaneasca), Negru si Rosu, de Ioan T. Morar (Polirom), Costumul negru, de Adrian Popescu (Cartea Romaneasca), si traducerea lui Marin Malaicu-Hondrari a volumului Eroul discret, de Mario Vargas Llosa (Humanitas).

Adriana Babeti despre Premiul „Cartea Anului 2013”: „Un premiu literar pune o coronita pe crestetul celui cu numele scris pe coperta cartii. Asa este. Numai ca, de fapt, premiile acestea ar trebui sa ii rasplateasca si pe toti cei care l-au sprijinit, ajutat, incurajat, indrumat pe autor. In cazul Amazoanelor... mele stiu sigur ca asa ar trebui sa fie. Faptul ca un juriu exigent a ales-o drept «cartea anului» dintr-o suita de volume care puteau cuceri la fel de bine acelasi titlu incununeaza si munca discreta, de nepretuit, a celor din minunata echipa a Poliromului si a prietenilor care mi-au fost alaturi in fel si chip, pas cu pas, de atita vreme. Le multumesc inca o data tuturor.”

Cu o bibliografie impresionanta, Amazoanele. O poveste reprezinta o incursiune exhaustiva in lumea femeilor razboinice, o calatorie virtuala ce porneste din Antichitate si ajunge pina in secolul XXI. Printre „protagonistele” acestei povesti fascinante se afla Clorinda, Pentesileea, Brunhilda, Jeanne d’Arc, dar si Diane Vernon, Hauteclaire, Ada Razu, domnisoara de Maupin sau Nikita, Beatrix Kiddo si Lisbeth Salander.

Amazoanele. O poveste este un proiect editorial finantat de Administratia Fondului Cultural National.

Adriana Babeti este profesor la Universitatea de Vest din Timisoara, unde preda literatura comparata, si redactor la revista Orizont. Dintre volumele publicate la Editura Polirom: Femeia in rosu (in colab., 2003, 2008, 2011; Premiul Uniunii Scriitorilor), Dandysmul. O istorie (2004; Premiul Uniunii Scriitorilor, Premiul Asociatiei de Literatura Comparata si Generala), Prozac. 101 pastile pentru bucurie (2009).