Cartea istoricului Lucian Boia despre Balcic este evenimentul editorial al inceputului lui 2014. Este unul dintre cele mai frumoase volume aparute in ultimii ani, o istorisire despre deliciile si moravurile elitei interbelice, despre arte, artistii si boema care umpleau Balcicul, despre viata privata a reginei Maria, despre intamplari galante si loisir-ul rarefiat al elitei. Totul condimentat, mai mult decat in alte carti, de ironiile delicate si comentariile binevoitoare ale lui Lucian Boia, carediscuta online cu cititorii.

Lucian BoiaFoto: HotNews / DP

Cititorul pasionat de istorie nu o sa fie deloc dezamagit, istoricul Lucian Boia isi face datoria impecabil – veti gasi rigoare maxima, informatii clare si esentiale, date scoase din arhive, cifre si context istoric, informatii inedite. Doar ca istoricul este desori depasit in aceasta carte de povestitor, asa ca textul curge spre marea desfatare a cititorului. Peste informatie autorul asterne mereu un strat de poveste si legenda, de umor si voiosie, de citate captivante sau de ipoteze “binevoitoare”. De pilda, rareori exista enumerari neinsotite de mici ironii, de amanunte savuroase sau explicatii inedite. Avem si micile completari ale autorului la barfele istoricilor. Un mic fragment despre Grigorescu, cel care fixeaza peisajul romanesc in constiinta romanilor, pictand insa foarte rar marea:

Picteaza s-ar zice marea la Constanta. In realitate, ca sa-l citam pe un cunoscut istoric de arta, “atunci, insotit de o prietena, el era mai preocupat de aceea iesind goala din spuma marii decat de peisaj”. Pentru a fi drepti cu Grigorescu, sa spunem ca o picteaza pe respectiva doamna si imbracata.

Personajul central al cartii este bineinteles Regina Maria. Cartea contine o sumedenie de detalii din viata privata a reginei, multe citate din jurnalul ei, comentate si creionari ale anturajului ce o insotea la Balcic. Este descris si asa numitul Complot de la Balcic cand se presupune ca Regina a vrut sa-l detroneze pe Carol al II-lea pentru a se proclama ea insasi regenta.

Un capitol este dedicat primarului Balcicului, George Fotino si relatiilor sale cu Regina. In carte este redata si o fotografie foarte interesanta, la malul marii, a unei discutii intre aratosul primar si Regina.

  • Volumul „Balcic. Micul paradis al României Mari” va fi lansat pe 20 februarie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu.

Ce a insemnat Balcicul pentru constiinta interbelica, pentru istoria si pentru arta romaneasca? Care sunt legendele ce invaluie paradisul lumii interbelice romanesti? Ce-l atragea, ce-l fascina intr-atat pe calator, de fiecare ramanea indragostit de peisajul acela? Acestea sunt cateva dintre temele de discutie cu profesorul Boia.

Comentati si urmariti interviul video pe site-ul Contributors