În această primăvară, Timișoara va fi gazda unui important eveniment cultural: expozitia fotografului ceh Josef Koudelka organizată de către Institutul Francez din România în parteneriat cu Centrul Ceh din București. Lucrarile expuse reprezinta fotografii din timpul invaziei sovietice in Cehoslovacia, realizate pe parcursul a celor mai dramatice 7 zile din acel august 1968. Vernisajul expozitiei va avea loc joi 6 martie, in prezenta artistului fotograf.

În timpul celor șapte zile din august 1968 Josef Koudelka, pe atunci în vârstă de treizeci de ani, a realizat o serie de fotografii pe care a reușit ulterior să le scoată din țară, emigrând în Franța. Fotografiile lui au fost publicate de agenția Magnum Photos în 1969, în numeroase reviste internaționale cu ocazia împlinirii unui an de la invazie, fără a menționa numele autorului. În același an Koudelka a primit un premiu important: Overseas Press Club i-a conferit „fotografului ceh anonim“ medalia de aur Robert Capa.

Deşi nu mai lucrase până atunci pe evenimente de actualitate, fotografiile sale din timpul invaziei trupelor sovietice chemate pentru a zdrobi miscarea populara din 1968, realizate pe parcursul celor mai dramatice zile, au devenit un simbol al luptei pentru libertate şi sunt considerate astăzi lucrări clasice ale fotojurnalismului postbelic. Josef Koudelka este unul dintre cei mai importanți fotografi contemporani din lume.

Expoziția va fi prezentată la Halele Timco (str. Circumvalațiunii, nr. 8-12) în perioada 6 martie – 6 aprilie 2014 și va fi deschisă publicului de marți până duminică, între orele 10 – 19. Intrarea este liberă.

Expoziția a sosit în țara noastră în toamna anului trecut cu ocazia aniversării a 45 de ani de la invazia Cehoslovaciei, când forțe militare din Uniunea Sovietică și aliații ei din Pactul de la Varșovia, cu excepția notabilă a României, au invadat Cehoslovacia.

„Această expoziție și carte este despre invazia la care România – singura țară dintre țările semnatare ale Pactului de la Varșovia – a refuzat să participe. În plus, de România mă leagă și o amintire personală – am fost aici de multe ori și iubesc această țară,” spune Koudelka, care a vizitat România încă din anii ‘60.

Expoziția a fost găzduită de Muzeul Național de Artă Contemporană din București în perioada octombrie 2013 – februarie 2014 și în perioada următoare îşi va continua periplul prin țară la Timișoara, Sibiu, Cluj și Iași.

Versiunea în limba română a albumului „Invazie 68 Praga” a fost publicată de Editura Art.