Fundatia Lowendal organizeaza luni, 10 februarie, la ora 18:30, la Biblioteca Nationala a Frantei (BNF) din Paris, conferinta "Redescoperirea unui mare scenograf european - George Lowendal". Dupa marea expozitie dedicata personalitatii lui Eugene Ionesco (octombrie 2009 - 3 ianuarie 2010), ce a marcat centenarul nasterii scriitorului, Biblioteca Nationala a Frantei organizeaza, in 2014, o conferinta dedicata scenografului George Lowendal, cu ocazia implinirii a 50 de ani de la trecerea in nefiinta a acestuia, ca un semn de recunoastere al remarcabilului om de teatru. Conferinta este sustinuta de Georges Banu, academician, profesor universitar la Universitatea Sorbonne Nouvelle Paris; Marcel Freydefont, profesor universitar la Scoala Nationala de Scenografie din Nantes; Matthias Langhoff, regizor si scenograf; prezentata de Joel Huthwohl, directorul departamentului de artele spectacolului al BNF, in prezenta doamnei Ariadna Avram, presedinta Fundatiei Lowendal.

  • Citeste biografia scenografului George Lowendal in documentul atasat.

Nascut in 1897 la Sankt Petersburg, George este primul fiu al lui Laurentiu II baron Lowendal, ofiter in armata tarista. Conform scurtei informari genealogice incluse in blazonul familiei, baronii Lowendal erau descendenti din Ulrik Frederick Gyldenløve, nascut in 1638, fiul regelui Frederic al III-lea al Danemarcei si Norvegiei.

Pictor, desenator, profesor si mentor al primelor generatii de artisti din perioada interbelica, George Lowendal (1897 - 1964) a fost si un remarcabil om de teatru. Receptiv la curentele avangardiste (futurism, constructivism, expresionism) a devenit un faimos scenograf pentru costumele si decorurile foarte originale pe care le-a realizat. George Lowendal a fondat primul teatru de marionete din Romania.

Fundatia Lowendal isi propune sa faca larg cunoscuta opera artistica a pictorului si scenografului George baron Lowendal, una dintre figurile marcante ale lumii artistice romanesti din perioada interbelica si postbelica.

Dincolo de preocuparea sa cardinala - valorificarea si circumscrierea creatiei lui Lowendal in miscarea artistica romaneasca si europeana din prima jumatate a secolului XX - Fundatia Lowendal doreste sa sprijine si sa incurajeze arta contemporana. In acest scop, a gazduit expozitii, dezbateri, lansari de carti si reviste, concerte de muzica clasica, seri de lectura si nu in ultimul rand a creat un concurs anual de scenografie unic in tara, destinat tinerilor studenti si absolventi ai universitatilor de arte - Concursul National de Scenografie George Lowendal.

Conferinta "Redescoperirea unui mare scenograf european - George Lowendal" la Bibioteca Nationala a Frantei din Paris: