Tineretile lui Daniel Abagiu, de Cezar Paul-Badescu, un roman al formarii cu un personaj unic in literatura romana – un fel de Holden Caulfield al lui Salinger, va aparea in cursul lunii februarie in Italia, in traducerea Irinei Turcanu, la Ciesse Edizioni, cu titlul Le giovinezze di Daniel Abagiu.

Cezar Paul-BadescuFoto: Polirom

Romanul a mai fost publicat in Bulgaria, la Paradox Publishing, traducere de Vanina Bojikova. Mai exista si o traducere spaniola a romanului, La dorada juventud de Daniel Pajero, realizata de Alberto Madrona, nepublicata deocamdata.

Prefatat de Mircea Cartarescu, Tineretile lui Daniel Abagiu a aparut in doua editii la Editura Polirom (2004, 2012) si este disponibil si in format digital.

Daniel Abagiu – in a carui tinerete, in fond una banala, ne regasim cu totii – devine o figura exceptionala deoarece este prezentat fara „retusuri“ si fara pic de ipocrizie. Iar cititorului nu-i ramine decit sa constate cu uimire ca normalitatea lui ii provoaca hohote de ris, compatimiri, dar si complicitati rusinate, care, intr-un final, il apropie pina la granita prieteniei de acest personaj.

Cezar Paul-Badescu (n. 7 august 1968) a absolvit Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti in 1994. Intre 1994 si 1995 a urmat cursurile de masterat ale aceleiasi facultati, la sectia „Teoria literaturii si literatura comparata“. Intre 1996 si 2007 a fost redactor al revistei Dilema, unde ulterior a ramas colaborator extern, continuind sa scrie saptaminal in rubrica de analiza a fenomenului televizual, pe care o tine din anul 2000. Din 2007 este seful Departamentului Cultura al ziarului Adevarul.

A debutat, cu proza scurta, in volumul colectiv Tablou de familie, Editura Leka-Brincus, 1995 (Premiul pentru debut al revistei Tomis si nominalizare pentru premiile ASPRO) si a coordonat antologia Cazul Eminescu, Editura Paralela 45, 1999.

De acelasi autor, la Editura Polirom a mai aparut romanul Luminita, mon amour, in 2006. Tineretile lui Daniel Abagiu si Luminita, mon amour au fost traduse in bulgara si au aparut la Sofia, intr-un volum comun, la Editura Paradox, in 2009.

In anul 2000, Presedintia Romaniei i-a conferit lui Cezar Paul-Badescu medalia „Mihai Eminescu”, pentru merite culturale.