Una dintre cele mai importante provocări pe care le întâlneşte un mare violonist în cariera sa este interpretarea lucrărilor compozitorului italian Niccolò Paganini. Cu o astfel de partitură dificilă pentru un artist, dar extrem de plăcută pentru public, vă veţi delecta în evenimentul propus vineri, 31 ianuarie (19.00), la Sala Radio: Concertul nr. 1 în re major pentru vioară şi orchestră. Lucrarea va demonstra virtuozitatea violonistului Gabriel Croitoru, solistul Orchestrelor şi Corurilor Radio care a obţinut, din anul 2008, prin concurs, dreptul de a cânta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, care a aparţinut lui George Enescu, instrument aflat în administrarea Muzeului Naţional „George Enescu”.

Gabriel Croitoru: foto Virgil OprinaFoto: Orchestrele si Corurile Radio

„Acest concert de Paganini, nr. 1, împreună cu cel de Ceaikovski, au fost cele două concerte de bază în pregătirea mea ca violonist la vremea când participam la concursuri internaţionale. Erau tot timpul două concerte de succes şi le cântam, când pe unul, când pe celălalt, în funcţie de programul ales pentru respectivul concurs. Drept pentru care, iată, eu unul rămân fidel bucuriei de a cânta acest concert de Paganini. Cred că prima dată când l-am cântat în Bucureşti a fost chiar tot la Radio sub bagheta maestrului Andreescu pe când eram în clasa a XII-a, era în 1983, deci sunt 30 de ani, şi mă bucur că reedităm acest concert, pentru că, aşa cum spuneam, e unul dintre concertele mele preferate.” – a declarat Gabriel Croitoru despre evenimentul de la Sala Radio.

Cu peste o mie de apariţii scenice, violonistul Gabriel Croitoru este un muzician cu o bogată prezenţă în viaţa muzicală: solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, al Filarmonicii din Ploieşti şi prim violonist al Cvartetului de Stat „Transilvan” al Filarmonicii din Cluj-Napoca.

Gabriel Croitoru a evoluat ca solist în compania unor orchestre importante din întreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Orchestra de cameră "Regina Sofia“, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Galicia, Pamplona, Cannes, Lyon ş.a. A fost aplaudat în recitaluri în: Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, Bulgaria, S.U.A. Începând din 2011 a susţinut mai multe turnee naţionale de anvergură sub titlul “Duelul viorilor” (alături de Liviu Prunaru şi Horia Mihail) şi “Vioara lui George Enescu la sate” (alături de Horia Mihail).

În pauza evenimentului din 31 ianuarie, îl veţi putea întâlni pe Gabriel Croitoru în foaierul Sălii Radio, unde Radio România și Editura Casa Radio invită publicul la o întâlnire cu violonistul român, dar şi cu celebrul pianist VALENTIN GHEORGHIU, moment prilejuit de lansarea albumului ce poartă numele celor doi artiști: „Recital Valentin Gheorghiu – Gabriel Croitoru. Beethoven, Dvořak, Enescu”. După ce va interpreta Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră de Niccolò Paganini, Gabriel Croitoru va coborî aşadar de pe scena Sălii Radio în foaierul central și, alături de maestrul Valentin Gheorghiu, va împărtăși publicului câteva gânduri despre realizarea acestui compact-disc. Albumul cuprinde înregistrări Radio România realizate în anul 2010: Sonata ”Kreutzer” de Ludwig van Beethoven, Sonatina în sol major de Antonin Dvořak, iar în final Sonata a III-a în caracter popular românesc de George Enescu.

Potrivit comunicatului remis Hotnews.ro, evenimentul din data de 31 ianuarie se va derula sub bagheta dirijorului de origine italiană DAVID CRESCENZI - dirijor invitat permanent al Operei Naţionale Române Timişoara, a cărui carte de vizită include o variată experienţă artistică la Teatrul „St. Carlo” din Napoli, Opera din Cairo (Egipt) sau Teatrul „Carlo Felice” din Genova şi alături de ansambluri ca Orchestra Operei din Zagreb, Orchestra de Cameră din Bologna, Filarmonicile din Alessandria şi Piemonte, Orchestra Teatrului Reggio din Parma ş.a.

Seara oferită de ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă va prilejui şi întâlnirea cu alte două partituri cunoscute şi care stârnesc mereu aplauzele spectatorilor: uvertura veselă şi plină de ritm a operei Cenuşăreasa – Rossini şi Simfonia Primăverii, creaţie a lui Schumann. Dacă Rossini a compus uvertura la doar 25 de ani şi a definitivat întreaga operă în doar trei săptămâni, Schumann şi-a schiţat prima simfonie în doar patru zile, iar premiera de la Leipzig, sub bagheta unui alt mare compozitor al lumii - Felix Mendelssohn - a fost un real succes de public.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro , în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.