Seara Mo Yan la Libraria Humanitas de la Cismigiu

de D.S.     HotNews.ro
Vineri, 24 ianuarie 2014, 16:10 Actualitate | Cultură

Mo Yan: "Baladele usturoiului din Paradis"
Foto: Librariile Humanitas
Marţi, 28 ianuarie de la ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) găzduieşte o dezbatere pe marginea celebrului roman „Baladele usturoiului din Paradis“ al deţinătorului premiului Nobel pentru literatură, Mo Yan, recent apărut la Editura Humanitas Fiction în colecţia „Raftul Denisei“. Vor vorbi despre această uluitoare cronică a unei lumi aparte pe cât de stranie pe atât de fascinantă prof. dr. Florentina Vişan, prof. Luminiţa Bălan, traducătoarea cărţii, criticii literari Tania Radu şi Elisabeta Lăsconi, jurnalistul şi producătorul TV, Ana-Maria Caia. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director editorial Humanitas Fiction.

Romanul Baladele usturoiului din Paradis este inspirat de un eveniment real, petrecut în anii ’80 în nordul Chinei: o revoltă spontană a ţăranilor care a avut consecinţe dramatice. În acest cadru se ţes trei poveşti despre dragoste, loialitate şi răzbunare. Cronică a brutalităţii şi a absurdului vieţii parcă rupte de lume a oamenilor simpli, romanul are măreţia unei epopei în ale cărei cânturi se împletesc realismul şi fantezia, tradiţia atemporală şi observaţia socială, istoria cea mare, implacabilă, şi istoriile personale cutremurătoare ale actorilor care intră fără voie în scenă.

„Romanul este o specie literară uriaşă, cu mii şi zeci de mii de înfăţişări. Aici se găsesc şi miei, şi păsărele, se găsesc şi lei, şi crocodili. Nu poţi, din pricină că leul a mâncat mielul sau crocodilul a mâncat păsărelele, să spui că aceste animale sunt nemiloase. La fel, nu poţi, din pricină că leul şi crocodilul îşi dezvăluie iscusinţa atunci când vânează sau se desfată atunci când prind prada, să spui că aceşti prădători sunt neîndurători. O lume în care nu există decât miei şi păsărele nu este o lume adevărată; un roman în care există numai oameni buni nu este un roman adevărat. Chiar şi mielul trebuie să mănânce iarbă, chiar şi pasărea cea mai mică trebuie să mănânce insecte, chiar şi un om bun are gânduri rele. Dacă priveşti dintr-o perspectivă mai înaltă, şi omul bun, şi omul rău sunt vrednici de milă. Mica Compasiune înseamnă să simpatizezi omul bun, Marea Compasiune înseamnă să-l simpatizezi nu doar pe cel bun, ci şi pe cel rău.“ - Mo Yan, În apărarea demnităţii romanului de mari dimensiuni.


Citeste mai multe despre   
Jurnal​ din Israel

FOTOGALERIE Tel Aviv: artistic si sofisticat

Tel Aviv e un oras nou pornit de la un port vechi si are un tip de sofisticare, nearoganta, care-l face definitiv interesant. Arhitectura lui, accentele moderne, tusele europene, aspiratiile americane, muzeele, casele memoriale permit calatorilor sa traiasca in el si o experienta culturala. Spiritul relaxat al orasului si umorul generatiei tinere din Tel Aviv se traduce uneori in mici capodopere in culoare pe ziduri. Unul dintre cele mai bune, amuzante si interesante tururi e cel din cartierul florentin, cunoscut ca partea boema a orasului.

274 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri