Prim-balerina Letizia Giuliani, artista care i-a marcat viata artistica a coregrafului Gheorghe Iancu danseaza la Opera Nationala Bucuresti, alaturi balerinul de origine cubaneza Amilcar Moret, in primele doua reprezentatii ale spectacolului de dans contemporan Femei, in 25 si 31 ianuarie, de la ora 19.00.

Letizia Giuliani si Amilcar MoretFoto: Opera Nationala Bucuresti

"Este pentru prima oara cand vin in Romania si este emotionant deorece, dupa aproape un deceniu, reiau rolul principal Masa din spectacolul Femei al lui Gheorghe Iancu. In acest moment simt ca pot trai povestea intr-un mod profund. Cand esti tanar ai putina experienta, esti mai atent la partea tehnica, insa acum ma pot dedica total partii artistice", a declarat Letizia Giuliani.

Proiectul Femei s-a nascut pentru Gheorghe Iancu inca din perioada in care dansa in Italia alaturi de celebra prim-balerina Carla Fracci. In 2002, insa, cand Maggio Musicale Fiorentino (Italia) i-a comandat maestrului lucrarea, celebra balerina, desi nu se retrasese inca din cariera, nu a putut onora invitatia. Drept urmare, Gheorghe Iancu cauta acum o noua stea, cauta prospetime, pentru ca rolul principal, Masa, impunea acest lucru. Iar minunea s-a produs. Gheorghe Iancu povesteste:

"Intr-o zi, trecand prin fata unei usi deschise, unde se repeta, am intors capul si am vazut o "creatura" in aer care desena niste linii intr-un mod pe care nu-l mai vazusem niciodata. Am facut trei pasi inapoi pe acel coridor, m-am asezat in usa si pentru cinci minute am ramas nemiscat. Era Letizia Giuliani, care avea in jur de 18 ani", povesteste Gheorghe Iancu.

Nascuta la Roma, Letizia Giuliani a absolvit scoala de balet a Teatro dell'Opera di Roma. In anul 2001 s-a alaturat companiei Teatro del Maggio Musicale Fiorentino, unde a devenit prim-balerina si a dansat in numeroase spectacole in coregrafia unor personalitati contemporane precum Roland Petit, William Forsythe, Amedeo Amodio, John Neumeier, Jiri Kylian. De-a lungul carierei, balerina a colaborat cu Baletul Regal din Birmingham (Marea Britanie), Arena di Verona, Metropolitan Opera din New York, Teatro Real din Madrid.

Alaturi de Letizia Giuliani va dansa balerinul de origine cubaneza Amilcar Moret, nascut in Havana si a studiat la Scoala Nationala Cubaneza de Balet. In 1995 a castigat Medalia de bronz la Competitia Internationala de Balet si Coregrafie din Helsinki si in 1996, Medalia de Aur la Concursul International de Dans de la Paris. De-a lungul carierei, artistul a facut parte din companiile de balet Le Jeune Ballet de France, Les Ballets de Monte-Carlo condus de Heinz Spoerli, iar 2006 Amilcar Moret se alatura ca prim balerin Baletului din Hamburg condus de John Neumeier.

Interviu cu regizorul Gheorghe Iancu si balerina Letizia Giuliani

Femei

Un spectacol de Gheorghe Iancu

Libretul de Gheorghe Iancu dupa Anton Pavlovici Cehov

Coloana sonora alcatuita din lucrari ale compozitorilor Serghei Rahmaninov, Dimitri Sostakovici, Igor Stravinski, Paul Hindemith si din cantece ortodoxe rusesti

Scenografia: Luisa Spinatelli

Lighting design: Ionut Gabriel Pruteanu

Invitati speciali pentru reprezentatiile din 25 si 31 ianuarie:

Letizia Giuliani (rolul Masa) si Moret Amilcar (rolul Amantul)

Masa: Oana Babuska / Corina Dumitrescu / Bianca Fota / Bianca Stoicheciu

Amantul: Bogdan Canila / Robert Enache / Raul Oprea / Bogdan Plopeanu / Calin Radulescu,

Sotul: Bogdan Canila / Robert Enache / Raul Oprea / Bogdan Plopeanu / Calin Radulescu,

Sofia: Andra Ionete / Rin Okuno / Gabriela Popovici / Mihaela Soare

Varvara: Laura Blica / Sena Hidaka / Marina Minoiu / Bianca Stoicheciu / Adina Tudor

Feodor: Ionut Arteni / Raul Oprea / Yoshida Shuhei

Alexei: Lucas Campbell / Shohei Horiuchi

"Conceptul de femeie, pentru mine, nu difera de cel prezentat prin spectacol. Femeia din acest spectacol m-a impresionat prin puterea ei, prin dragostea pe care-o gaseste in viata. Este un personaj care are o forta sufleteasca si o forta de a iubi asa de mare incat o duce la autodistrugere in momentul in care ii este negata posibilitatea de a-si trai aceasta iubire."

Gheorghe Iancu (coregraf)