Muzeul Literaturii Române Iași organizează miercuri, 15 ianuarie 2014, de la ora 16:00, la Muzeul „Mihai Eminescu” evenimentul de lansare a volumelor Mihai Eminescu, Poezii. Ediție întocmită și comentată de G. Călinescu și Viața lui Mihai Eminescu de G. Călinescu.

Mihai Eminescu la Editura Muzeelor LiterareFoto: Afis

Ediția poeziilor eminesciene, întocmită și comentată de G. Călinescu, este cea mai importantă de dinaintea apariției ediției îngrijite de Perpessicius. Aceasta conține o selecție riguroasă a textelor, precum și comentarii complexe la poem, strofă sau chiar vers. Este considerată a fi prima ediție românească livrescă.

Viața lui Mihai Eminescu reprezintă o biografie elaborată de G. Călinescu care descrie și impune în cultura românească portretul interior al marelui poet, devenit model cultural exemplar.

Volumele vor fi prezentate de criticul Doris Mironescu, iar moderatorul întâlnirii va fi Corina Olimpia Negură. Evenimentul se vrea atât o celebrare a operei și vieții lui Mihai Eminescu, cât și o punere în lumină a contribuției aduse culturii românești de către G. Călinescu, 15 ianuarie fiind și Ziua Culturii Naționale.

Volumele care vor fi lansate miercuri sunt distribuite în rețeaua muzeelor literare ieșene, se arata in comunicatul remis Hotnews.ro.