Scrisori de arhiva, franturi de interviuri si testamentul Mariei Tanase, alaturi de 6 dintre cantecele ei nemuritoare, interpretate live de actrita Mirela Pana - toate adunate intr-un video poem teatral de aproape o ora, "foarte sincer", la finalul caruia veti avea surpriza sa descoperiti o alta Maria Tanase, "un personaj foarte diferit de cel mediatizat", promite regizoarea Carmen Lidia Vidu. Pe 14 decembrie, la final de an aniversar Maria Tanase (100 de ani de la nasterea artistei), Teatrul de stat din Constanta a gazduit premiera spectacolului "Cantec de leagan", un proiect independent care le-a adus pentru prima data impreuna pe actrita Mirela Pana, una dintre vedetele teatrului constantean, si pe Carmen Lidia Vidu, cel mai spectaculos regizor de teatru multimedia din Romania.

HotNews.roFoto: Hotnews

"M-a contactat Mirela Pana si mi-a propus acest spectacol. L-am realizat intr-un timp record cu toate ca Maria Tanase imi este indepartata oarecum ca personaj. Mi-am cumparat 3 carti despre Maria Tanase pe care le-am citit rapid si mi s-a conturat un personaj foarte diferit de cel mediatizat, cu maiestrie si cu pasare si asa mai departe: un personaj sarac, generos, dramatic, foarte singur, deloc iubit sau foarte iubit, care trecea de la o extrema la alta, un personaj foarte singur si in acelasi timp extraordinar de puternic", povesteste Carmen Lidia Vidu despre cum a luat nastere spectacolul de la Constanta.

Actrita Mirela Pana marturiseste ca "Ii datorez acest spectacol Mariei Tanase pentru ca de vreo zece ani ma tot invart printre cantecele ei si m-am gandit ca este momentul sa fac ceva mult mai profund si mai adevarat despre ea. Fiind centenar Maria Tanase m-am gandit ca e prilejul. Eu avand entuziasumul celui care a luat-o pe Maria Tanase ca atare - o splendida aparitie, o femeie extraordinara, o forta, o interpreta, o cretoare de stil... Ei bine, Carmen a reusit sa ma convinga ca printre toate aceste stari de luciu exista un dedesubt destul de innegurat si de nefericit, care probabil ca a determinat-o sa fie asa de stralucitoare", spune Mirela Pana in interviul acordat Hotnews.ro.

  • "Materiale umane foarte valoroase"

Carmen Lidia Vidu mai povesteste ca "Spectacolul e format din scrisori de arhiva, din franturi de interviuri, din testamentul pe care l-a scris si din scrisoarea pe care a scris-o sotului. Sunt texte autentice, nu sunt povestiri despre ea, ceea ce mi-a ingreunat oarecum parcursul regizoral, pentru ca sunt materiale umane foarte valoroase, dar ele nu sunt deloc teatrale, deloc dramatice, nu nasc situatii pe care sa le continui mai apoi. Si atunci am mers pe un melanj intre repetitie si spectacol, casa si scena, confesiune si concert, o combinatie intre ele, asa cum am simtit-o pe Maria Tanase. I-am conturat din videoproiectie lumini de concert, lumini de balci, unde ea a cantat, pian, muzica live, ea, care citeste aceste texte si interpreteaza 6 cantece. Cam asa s-a compus spectacolul, un spectacol foarte sincer, si spectaculos, si inca in lucru. Cu toate ca asa va ramane, dar asta e senzatia, de ceva ce nu se termina, e ca un cantec de leagan, e ca o apropiere de un sfarsit, dar sfarsitul nu e acum".

"Scopul sper sa se atinga, pentru ca mi-am propus sa merg cu el in tara, la festivaluri, deie Domnul si pe afara, pentru ca mi-ar placea sa se vada un spectacol semnat Carmen Lidia Vidu despre Maria Tanase in interpretarea mea. Incercam sa le aratam celor din Constanta ca spectacolele multimedia, spectacolele poeme video, au o incarcatura foarte puternica, fara a pacali oamenii din sala. Pastram aceleasi stari si sentimente, numai ca spectacolul video are o substanta mai puternica decat cea cu decorul stanislavskian pe scena", incheie Mirela Pana.

Cantec de leagan

Video poem teatraldespre Maria Tanase

Un proiect independentgazduit de Teatrul de stat Constanta

Regia: Carmen Lidia Vidu

Cu: Mirela Pana

La pian: George Calin

Data premierei: 14 decembrie 2013