Teatrul „Luceafărul” din Iași prezinta in premiera spectacolul „Kajtus, vrăjitorul”, in regia lui Konrad Dworakowski, după romanul omonim de Janusz Korczak. Spectacolul magic dedicat deopotriva copiilor si adultilor va avea premiera sambata, 11 ianuarie 2014, la ora 17, în Sala Mare a teatrului, informeaza comunicatul Institutului Polonez din Bucureşti.

Spectacolul 'Kajtus vrajitorul'Foto: Afis

Spectacolul, o producție comună a Teatrului „Luceafărul” din Iași, Institutului Polonez din Bucureşti și a Institutul Cărţii din Cracovia, a fost pregătit de o echipă de creație din Polonia, împreună cu actorii din Iași.

„Kajtus, vrăjitorul” este o poveste despre lumea imaginației copiilor și despre voința acestora de a face lumea un loc mai bun. Despre visele și situațiile în care acestea devin realitate. O poveste despre maturizare - pentru copiii care visează la puteri magice și pentru părinții lor care duc dorul vremurilor în care erau copii și făceau magie.

Scris în 1933, romanul lui Janusz Korczak „Kajtus, vrăjitorul” este unul dintre cele mai populare în Polonia. Comparată cu Harry Potter, deşi a fost scrisă cu peste 60 de ani înainte, povestea vorbeşte despre micul vrăjitor Kajtus, care, încercând să-şi controleze puterile magice, ajunge să se descopere pe sine şi să înţeleagă lumea în care trăieşte. Învăţătura lui Kajtus este că „trebuie să cunoaştem puterea propriilor dorinţe şi să învăţăm să le acceptăm limitele”. Korczak a dorit ca prin acest roman să-i înveţe pe copii cum să se maturizeze şi să-şi depăşească problemele.

Konrad Dworakowski este considerat unul dintre cei mai talentaţi regizori polonezi din generația tânără. A lucrat în teatre din Varşovia, Cracovia, Wrocław, Lodz etc., fiind laureat cu Premiul „Masca de Aur” acordat de criticii polonezi, Premiul pentru cea mai bună regie, la Festivalul de Teatru din Opole. Stilul său ilustrează perfect noţiunea de artă pentru întreaga familie, practicând un teatru vizual, metaforic, inteligent, subtil, promovând valori morale precum libertatea şi curajul. Două dintre cele mai recente producţii ale sale sunt „Microcosmos”, la Teatrul Pantomima din Wroclaw, fondat în 1958, de celebrul Henryk Tomaszewski și „Dumanowski side A”, la Teatrul Național Vechi „Helena Modrzejewska” de la Cracovia, condus de Jan Klata.

Spectacolul de la Iași este o producție comună a Teatrului „Luceafărul” din Iași, Institutului Polonez din Bucureşti și a Institutul Cărţii din Cracovia, în cadrul „Anului Janusz Korczak 2012”. Programată pentru toamna anului 2012, premiera a fost amânată din motive de forță majoră. Mulțumită susținerii din partea XTB România, artiștii din Polonia și România se întâlnesc din nou în ianuarie 2014, pentru a duce proiectul la bun sfârșit. Premiera va avea loc sâmbăta, 11 ianuarie 2014, la ora 17, în Sala Mare a Teatrului Luceafărul din Iași.

Regia: Konrad Dworakowski, scenografia Marika Wojciechowska, muzica Piotr Klimek, designul video Michal Zielony, coregrafia Jacek Owczarek

Distribuţia: George Cocoș, Beatrice Volbea, Liliana Mavriș Vârlan, Aurelian Diaconu, Ionela Arvinte, Ionut Gînju, Ioana Iordache, Carmen Mihalache, Dumitru Georgescu, Cristina Anca Ciubotaru (în video), copiii Ioan Trif (portret) și Alexandru Arvinte (voce).