Directorul Muzeului Taranului Roman, Virgil Nitulescu, a declarat luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca daca hotararea de guvern privind comasarea muzeului cu Muzeul Satului va fi reluata, personalul acestei institutii va reactiona fata de o asemenea decizie ajungand chiar la proteste de strada, transmite Agerpres.

Virgil Nitulescu declara saptamana trecuta, marti, intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Victor Ponta, ca o eventuala unificare a institutiei pe care o conduce cu Muzeul Satului ar elimina din viata publica a Capitalei 'un loc de cultura ce are o semnificatie aparte'.

Scrisoarea deschisa a fost trimisa in contextul in care in aceeasi zi, dupa ce liberalul Gigel Stirbu a depus juramantul de investitura in functia de ministru al Culturii, presedintele Traian Basescu l-a sfatuit pe acesta, in particular, sa nu comaseze Muzeul Taranului cu Muzeul Satului.

'Am fost informat cu privire la existenta unui proiect de hotarare a Guvernului care ar face ca, intr-o prima etapa, Muzeul National de Istorie Naturala 'Grigore Antipa' sa treaca in subordinea Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice si imobilul din soseaua Kiseleff nr. 3, care adaposteste Muzeul National al Taranului Roman, in administrarea Muzeului National de Istorie Naturala 'Grigore Antipa'. In etapa urmatoare, din cate am inteles, ar urma ca, in termen de 90 de zile, Muzeul nostru sa fie unificat cu Muzeul National al Satului 'Dimitrie Gusti', pierzandu-si asadar personalitatea juridica, iar toate bunurile culturale care sunt adapostite in cladirea noastra si expozitia permanenta sa fie gazduite in imobilul muzeului in aer liber din Parcul Herastrau', se arata in scrisoarea semnata de Nitulescu.

Ulterior, premierul Victor Ponta a anuntat miercuri seara ca Muzeul Antipa nu va trece in subordinea Ministerului Mediului, desi un asemenea demers ar fi permis accesarea de fonduri europene.

"Muzeul Antipa este cel mai de succes muzeu in acest moment din Bucuresti, din Romania ca numar de vizitatori, ca programe desfasurate, ca venituri si are nevoie de o extindere. Alaturi (...) este Muzeul Taranului Roman, fostul muzeu al Partidului Comunist Roman (...) care ar avea niste spatii disponibile. A venit cineva cu aceasta idee. Am lasat-o balta, ca daca a ajuns sa se politizeze", a afirmat primul-ministru, intr-o emisiune la Romania TV.

"Multumesc domnului prim-ministru ca a ales sa faca un pas inapoi pentru moment. Sper ca acest 'pentru moment' va fi pentru totdeauna", a declarat directorul MTR in cadrul conferintei de luni.

Nitulescu a spus ca nu isi doreste sub nicio forma sa se ajunga la proteste de strada. De asemenea, directorul MTR a afirmat ca el si colegii sai, directorul Muzeului Antipa si directoarea Muzeului Satului, au fost asigurati de noul ministru al Culturii, Gigel Stirbu, ca nu va semna hotararea de guvern privind comasarea.

"Domnul ministru Stirbu si-a dat cuvantul fata de mine si de colegii mei ca nu va semna aceasta hotarare a guvernului," a spus Nitulescu.

El a mentionat ca Reteaua Nationala a Muzeelor era pregatita sa atace in contencios aceasta hotarare de guvern.

"Muzeul nu poate fi desfiintat si nu poate fi mutat", a spus Nitulescu, adaugand ca angajatii institutiei care au protestat fata de eventuala hotarare a Executivului "nu se tem pentru locul lor de munca, ci pentru faptul ca s-ar putea pierde o institutie de cultura pe care o iubesc".

Directorul MTR a declarat ca de la anuntarea eventualei hotarari de guvern privind comasarea, institutia pe care o conduce a fost sustinuta de aproximativ 600 de persoane, printre care fosti ministri ai culturii precum Theodor Paleologu si Puiu Hasotti, dar si de Adrian Cioroianu, Catalin Predoiu si Traian Basescu.

Intrebat cat de aproape a fost Muzeul Taranului Roman de o comasare, Nitulescu a raspuns: "Ne-a trecut glontul pe la ureche."

Lucrarile de consolidare pentru cladirea Muzeului Taranului Roman vor incepe in septembrie anul viitor

In aceeasi conferinta, Nitulescu a anuntat ca lucrarile de consolidare in valoare de aproximativ 6 milioane de euro pentru cladirea Muzeului Taranului Roman (MTR) vor incepe in septembrie anul viitor si vor dura doi ani.

Suma alocata provine dintr-un fond de 250 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, obtinut in 2005, fond din care au fost finantate lucrarile de reabilitare pentru mai multe imobile, precum cladirea Teatrului National Bucuresti sau cladirea Operei Nationale Bucuresti.

Printre obiectivele lucrarilor ce vor demara in toamna se numara reamenajarea salii 'Horia Bernea' si crearea unui nou spatiu de expozitii permanente in una din mansardele Muzeului Taranului Roman.

Nitulescu a subliniat ca expozitia permanenta a muzeului nu va fi inchisa total in timpul lucrarilor.