Paulina Popoiu, directorul general al Muzeului Satului din Capitala, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca, in urma intalnirii avute cu ministrul Culturii, Gigel Stirbu, are certitudinea ca acesta nu isi va da acordul privind comasarea Muzeului Satului cu Muzeul Taranului Roman (MTR), informeaza Mediafax.

"Ministrul Stirbu (Gigel Stirbu, n.r.) a procedat asa cum trebuie, ne-am chemat pe toti trei (directorul Muzeului Antipa, Dumitru Murariu, cel al Muzeului Taranului Roman, Virgil Nitulescu, si cel al Muzeului Satului, n.r) pentru a ne stii punctul de vedere. Evident ca punctul nostru de vedere a fost ca nu se poate ca trei muzee sa faca un asemenea joc absolut imposibil si fara niciun fel de temei logic. Concluzia care s-a tras este ca nu se va face aceasta comasare de muzee de niciun fel", a declarat directorul Muzeului Satului.

De asemenea, directorul general al Muzeul Satului a spus ca ideea a fost "una absurda" si ca spera ca "nu se va mai relua niciodata". Totodata, aceasta a precizat ca ministrul Culturii, Gigel Stirbu, a cerut in scris un punct de vedere din partea celor trei directori ai institutiilor muzeale, opinia acestora urmand sa fie transmisa cabinetului premierului Victor Ponta.

"Evident ca decizia probabil se va lua acolo, dar decizia Ministerului Culturii (MC) este una favorabila muzeelor si - cum era si logic - protejarii patrimoniului destul de cunoscut si foarte valoros al celor trei muzee", a mai spus aceasta.

Paulina Popoiu a afirmat ca "Muzeul Satului in legatura cu MTR sunt complementare, nu sunt doua muzee care se opun si nici nu sunt doua muzee din care unul ar fi inutil. Din contra".

Pe de alta parte, directorul general al Muzeului Satului a declarat, privind preluarea cladirii Muzeului Taranului catre Muzeul Antipa: "nu poti sa extinzi colectiile Muzeului Antipa, care, intr-adevar duce lipsa de spatii, sa le extinzi intr-o cladire care a fost de la inceput, din 1906, conceputa ca o cladire pentru un muzeu de arte nationale".

"Se pare ca toata nebunia a pornit si de la ideea Ministerului Mediului de a prelua Muzeul Antipa, iar domnul director Murariu a fost probabil in neclar cu ce vrea Ministerul Mediului. Oricum nu se poate face asa ceva", a mai precizat aceasta.

Intrebata de unde a pornit aceasta idee de comasare, Paulina Popoiu a precizat ca nici macar Ministerul Culturii nu stia de unde a pornit initiativa. "Scenariul initial a fost preluarea de catre Ministerul Mediului a Muzeului Antipa in asa masura incat Muzeul Antipa sa-si poata extinde depozitele, pentru ca Muzeul Antipa nu are suficiente depozite pentru patrimoniu", a mai declarat aceasta.

Totodata, aceasta a spus ca initiativa a fost fara fundament, pentru ca "nu poti sa extinzi depozitele oriunde". Intrebata daca are certitudinea ca aceasta initiativa de comasare a celor doua muzee nu va fi aprobata, Popoiu a declarat: "Suntem in Romania si nu putem avea certitudini". "Certitudinea mea in acest moment este ca Ministerul Culturii nu isi va da acordul", a concluzionat Paulina Popoiu.

Directorul Muzeului Taranului Roman (MTR), Virgil Stefan Nitulescu, i-a adresat marti o scrisoare deschisa premierului Victor Ponta, in care ii cere sa nu dea curs initiativei de desfiintare a Muzeului. "S-ar desfiinta o institutie fundamentala pentru spiritualitatea romaneasca, greseala pe care a facut-o numai regimul comunist", i-a scris directorul MTR premierului. Miza eventualei desfiintari a Muzeului Taranului este cladirea si terenul aferent din Centrul Bucurestiului, chiar in fata sediului Guvernului.

Rovana Plumb, ministrul Mediului, admite ca "a fost o discutie" in acest sens, dar nu s-a luat nicio decizie. Noul ministru al Culturii, liberalul Gigel Stirbu, spune ca nu va vota niciun act in acest sens, in timp ce premierul Victor Ponta ii cere sa comaseze cele doua muzee.

Nitulescu citeaza un proiect de hotarare de Guvern care ar trece cladirea si terenul Muzeului Taranului la Muzeul Antipa, toate urmand sa intre in subordinea Ministerului Mediului. De asemenea, patrimoniul si colectiile de la Muzeul Taranului ar urma sa fie mutate la Muzeul Satului si expuse in aer liber, in Parcul Herastrau.

Reamintim ca Muzeul Taranului Roman a fost infiintat in 1906, de Regele Carol I.

Totul pe fondul unei dispute care a capatat si accente politice. Dupa ce a depus juramantul de ministru al Culturii, Gigel Stirbu (PNL) a fost intrebat de presedintele Traian Basescu de ce doreste sa comaseze cele doua muzee, iar Ponta a replicat scurt: "Comasati-le".

Ulterior, Gigel Stirbu a intervenit la Realitatea TV si a afirmat ca nu avea cunostinta de aceasta intentie in momentul in care a depus juramantul si ca nu va semna un astfel de act.

Directorul general al Muzeului Antipa a declarat, pentru Mediafax, ca nu stie de existenta unui proiect de Hotarare de Guvern care ar face ca muzeul pe care il conduce sa treaca in subordinea Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice.