"Revizorul este poate cel mai actual spectacol pe care l-am facut vreodata. Cel mai direct, tragic si cinic in acelasi timp. O comedie neagra despre viata noastra gri." Regizorul Felix Alexa si-a propus si a reusit sa aduca pe scena Nationalului un Revizor care "sa insemne ceva pentru starea actuala a Romaniei si a societatii romanesti": "Am avut dreptate sa nu creez un Revizor al Rusiei tariste - vorbesc de perioada in care a scris Gogol - ci de o Romanie a mea, a voastra, a tuturor, in care ne recunoastem, de care radem, de care ne speriem, de care ni se face groaza uneori si care ne bantuie. Pentru mine Revizorul e ca un strigat de revolta contra a ceea ce se intampla in societatea romaneasca acum", spune regizorul Felix Alexa intr-un interviu acordat Hotnews.ro. Revizorul - o montare cu o trupa redutabila, avandu-i protagonisti pe Marius Manole si Mihai Constantin, ale caror personaje par sa ne spuna: De cine radeti? De voi radeti!

RevizorulFoto: Tudor Predescu

La scurt timp de la premiera, Felix Alexa vorbeste despre Revizorul ca despre un pariu castigat: "A fost un pariu si al meu, si al teatrului, mare, pentru ca am deschis aceasta sala noua, Studio, care a revenit de fapt Teatrului National, si am vrut sa fie o deschidere in forta. E un text care a creat intotdeauna valva si mi s-a parut necesar ca daca il fac acum, in 2013, el sa insemna ceva pentru starea actuala a Romaniei si a societatii romanesti. E un text care a avut mare impact si atunci cand a fost scris de Gogol. L-am adus cumva in Romania zilelor de azi, fara a il actualiza excesiv, dar am simtit nevoia ca acest spectacol sa se hraneasca din energiile bune sau rele ale lumii in care traim si impactul extraordinar al spectacolului ma face sa cred ca am avut dreptate. Am avut dreptate sa nu creez un Revizor al Rusiei tariste - vorbesc de perioada in care a scris Gogol - ci de o Romanie a mea, a voastra, a tuturor, in care ne recunoastem, de care radem, de care ne speriem, de care ni se face groaza uneori si care ne bantuie. Noi suntem bantuiti de aceasta lume a Revizorului, cu toata realitatea, dar in acelasi timp cu tot fantasticul lui."

"Pentru mine Revizorul e ca un strigat de revolta contra a ceea ce se intampla in societatea romaneasca acum. E o comedie neagra despre viata noastra gri. E un spectacol foarte cinic si atunci cand lumea rade in sala, ma bucur cand in clipa urmatoare le ingheata zambetul pe buze. In acest paradox am incercat sa construiesc spectacolul si ma bucur sa primim cat mai multa lume in sala sa vada ce-am lucrat." - Felix Alexa

  • Revizorul - reportaj Hotnews.ro:

REVIZORUL

de N.V. Gogol

Traducerea: Mașa Dinescu

Adaptarea: Felix Alexa

Cu: Marius Manole, Mihai Constantin, Ana Ciontea, Ilinca Manolache, Irina Movila/Costina Ciuciulica, Claudiu Bleont, Mihai Calota, Istvan Teglas, Marcelo Cobzariu, Armand Calota, Eduard Adam, Maria Buza, Ovidiu Cuncea, Axel Moustache, Razvan Popa, Cosmin Dominte, Natalia Calin, Iuliana Moise, Carmen Ungureanu, Mircea Albulescu (voce).

Scenografia: Andrada Chiriac

Lighting design: Chris Jaeger

Regia si ilustratia muzicala: Felix Alexa

Urmatoarea reprezentatie: miercuri, 18 decembrie, ora 19:30, la Sala Studio a TNB.

  • Revizorul  (Foto: Tudor Predescu / TNB):