Duminica, 8 decembrie, de la ora 11:00, la Sala Mica a TNB, in cadrul programului "Conferintele Teatrului National", Profesor. Dr. Irinel Popescu prezinta Conferinta cu tema "Transplantul de organe - o aventura a spiritului uman".

Irinel PopescuFoto: TNB

"Oricat ar parea de curios pentru un procedeu medical, termenul de se potriveste foarte bine istoriei transplantului de organe.

Chirurgi curajosi au incercat sa-si salveze bolnavii, depasind granita timpului. Bolnavi lipsiti de orice alta sansa si de orice speranta si-au incredintat viata in mainile lor, cu speranta ca le va fi salvata. Multe dintre aceste operatii au fost efectuate, insa, atunci cand nu se acumulasera toate cunostintele necesare reusitei. De aceea, istoria transplantului este presarata cu multe esecuri si tragedii.

Datorita lor, insa, s-a ajuns ca, in prezent, peste 150.000 de vieti sa fie salvate anual prin procedeele de transplant.

Daca nu ar fi existat acei temerari care au vrut sa o ia inaintea timpului, astazi am fi stiut mult mai putin despre transplant si atatea vieti nu ar mai fi putut fi salvate."- Prof. Dr. Irinel Popescu

  • Despre Irinel Popescu

S-a nascut la 22 aprilie 1953, la Filiasi. A urmat Facultatea de Medicina la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, pe care a absolvit-o in 1977, fiind primul clasat al promotiei la Concursul de internat in specialitati Chirurgicale.

A devenit foarte cunoscut in Romania dupa ce a realizat primul transplant hepatic din Romania, in anul 2000, odata cu revenirea din SUA, unde a invatat timp de trei ani tehnicile de transplant. In anii urmatori a realizat peste 150 de transplanturi hepatice si 1500 de rezectii hepatice.

In prezent conduce Clinica de Chirurgie si Transplant Hepatic "Dan Setlacec" de la Institutul Clinic Fundeni.

Presedinte al Academiei de Stiinte Medicale.

Profesor de Chirurgie, Facultatea de Medicina Generala, Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila", Bucuresti.

Membru al European Board of Surgery, specialitati chirugicale, subspecialitate de Transplant (cu Diploma de Onoare) si Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatica.

In luna noiembrie 2013, Irinel Popescu a fost ales membru corespondent al Academiei Romane, sectia de Stiinte Medicale.

Daruirea, profesionalismul si succesele pe plan medical ii sunt recunoscute si pe plan international, obtinand astfel diploma de Profesor al ISSO (International School of Surgical Oncology). Pentru merite deosebite in chirurgia hepatica si in transplantul de organe a fost decorat cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in gradul de Mare Ofiter, a castigat premiul "Iuliu Hatieganu" al Academiei Romane pentru lucrarea Chirurgia miniinvaziva. Tehnici avansate (impreuna cu prof. dr. C. Dragomirescu). A obtinut Diploma de Merit a Ministerului Sanatatii - pentru performante deosebite in exercitarea actului medical, iar in anul 2001 a castigat Premiul Colegiului Medicilor din Romania pentru realizari deosebite in activitatea stiintifica, in domeniul specialitatilor chirurgicale.

Profesorul Irinel Popescu este singurul medic roman care a priᅡ mit din partea statului francez Orᅡ dinul de merit in grad de ofiter pentru performantele inregistrate de-a lungul carierei profesionale.

Pentru mai multe informatii legate de bilete: 021. 314. 71. 71 (Agentia de bilete)