Badea Cartan (globetrotterul Mirel Magop) impreuna cu aproape o suta de romani, reprezentand peste 20 de asociatii din Peninsula, au asistat joi dimineata la Audienta Generala a Papei, in Piata Sfantul Petru din Vatican.

Foto:

Papa Francisc s-a oprit pret de cateva minute in fata grupului de romani, aflat chiar in primele randuri ale pietei. I-a salutat cu un zambet larg, apoi a strans mana unei fetite din grup si l-a binecuvantat pe un baietel din Torino. Cei prezenti i-au transmis Papei urarile "din partea ortodocsilor romani", au strigat "Vivat papa" si "Romania te saluta", apoi i-au cantat "La multi ani", spre surprinderea membrilor staff-ului Papei.

Multi dintre romani au venit inca de la ora 6 dimineata, imbracati in costume populare si fluturand steaguri tricolore. "Badea Cartan", imbracat in straie ciobanesti, sosit pe jos din Romania, pentru 1 Decembrie la Roma, i-a atras pe toti in jurul lui.

Au fost prezenti romani care traiesc in toate zonele Italiei: Roma, Milano, Torino, Padova, Bologna, Udine, Bari, Verona, Prato, Siena, Parma, Arezzo, Rovigo, Sacile.

Carmen Scortanu, presedinta Asociatiei Stindardul geto-dacic din Parma, i-a prezentat Papei salutul asociatiilor.

Din delegatia de romani au facut parte si doi consilieri alesi in primariile din Peninsula, Nona Evghenie de la Padova si Catalin Mustatea din Villanova din Verona.

Inainte de inceperea audientei, grupul folcloric "De la batrani cetire" din Torino a interpretat o scurta suita de dansuri populare de Craciun. Nu au lipsit "Capra" si "Ursul", dansurile romanesti fiind fotografiate si aplaudate de ceilalti pelerini veniti la audienta Papei.

Au venit sa-l salute pe Papa si doi tineri, Zighi si Iulian, care au crescut intr-un orfelinat din Romania. Unul din ei, Zighi, a ajuns sa studieze teologia la Sibiu si azi a asistat pentru prima oara la o audienta a Papei: "Am fost emotionat, nu exista om care sa nu creada in ceva", ne-a declarat.

Romanii i-au adus Papei Francisc mai multe daruri: icoane, steaguri, carti, obiecte traditionale. Paula Mitrache, presedinta Asociatiei Dacia Nicolaiana din Bari, cea care a lansat hitul ¬Dragostea din Tei¬ in Italia, i-a adus Papei o inima simbolica din pluta. "Am facut eu insami inima, cu materiale de pe insula Sardinia, unde am participat ca voluntar dupa tragicele inundatii care au provocat 18 morti".

Tanara Violeta Birla, actrita in varsta de 29 de ani, stabilita in Italia, dar cu un trecut dureros intr-un orfelinat din Romania, si-a implinit un vis: "Am fost intervievata de curand la TV2000, televiziunea Vaticanului, pentru a-mi prezenta cartea- "Nel nome del cuore". Am spus prezentatorilor ca mi-ar placea sa-i dau un exemplar al cartii Papei. Azi mi s-a implinit visul".

La sfarsitul audientei, dupa citirea rugaciunii "Tatal nostru in Latina", grupul de romani din Torino a impartit un colac traditional si mai multi cozonaci celor prezenti, italieni si romani deopotriva.