Premierul Victor Ponta a declarat duminica, la Targu-Jiu, unde a fost prezent la aprinderea iluminatului de sarbatori, ca a fost aprobata comisia de specialitate care va analiza modul in care a fost realizata reabilitarea monumentului "Poarta Sarutului", iar specialistii lucreaza deja pentru a stabili daca lucrarile au fost facute corespunzator, transmite Agerpres.

"A fost aprobata comisia pentru 'Poarta Sarutului' si lucreaza. Nu e niciun specialist din Romania, sunt numai profesori din Franta, din Belgia, oameni de specialitate si a caror probitate morala nu cred ca poate fi contestata", a precizat primul-ministru.

Premierul a fost prezent la Targu-Jiu in data de 26 octombrie, cand a participat la conferinta "Geneza ansamblului brancusian", iar apoi a mers sa vada opera brancusiana "Poarta Sarutului", a carei receptie tehnica la lucrarile de reabilitare a fost intrerupta in 25 octombrie, din cauza ca proiectantul a refuzat sa semneze documentatia, semnaland mai multe nereguli.

Inca de atunci, seful Executivului a promis ca va plati cu bani de la Guvern o comisie independenta care sa analizeze modul in care au fost efectuate lucrarile la monument.

Proiectantul Dorin Danila a refuzat la momentul respectiv sa semneze documentele tehnice de receptie a lucrarilor de reabilitare a "Portii Sarutului", pe fondul neintelegerilor cu comisia de receptie. El a declarat ca nu a fost chemat la licitatia pentru desemnarea firmei care a efectuat reabilitarea monumentului si nici nu stia ca au inceput lucrarile. Danila a sustinut ca, din cauza spalarii cu jet de apa, actiune ce s-a derulat fara aviz, "Poarta Sarutului" s-a ingalbenit.

Institutul National al Patrimoniului (INP) a alocat aproximativ 370.000 de lei pentru realizarea proiectului de restaurare si conservare a operei care face parte din Ansamblul Monumental "Calea Eroilor".

Potrivit institutului, lucrarile care au fost executate la "Poarta Sarutului" au inclus inlocuirea tablei de plumb existente, aplicarea unei izolatii bituminoase, curatarea pietrei, biocidare si hidrofugare.

"Poarta Sarutului" a lui Constantin Brancusi reprezinta unul dintre cele mai valoroase monumente istorice din Romania, reabilitarea acestuia constituind in 2013 o prioritate in vederea depunerii candidaturii Ansamblului monumental de la Targu-Jiu pentru includerea in patrimoniul UNESCO.