Vineri, 29 noiembrie, s-a deschis in incinta Muzeul Taranului Roman Targul traditional de Sf. Andrei. Targul care va fi deschis până duminică, 1 decembrie, de la 10 de dimineață la 6 pe seară, reuneste meșteșugari pricepuți și artizani din toată țara cu obiecte frumos lucrate: linguri, fluiere, oale, scăunaşe, ii, podoabe, opinci, cergi, scoarţe, coşuri de nuiele, căuce, străchini, oale de sarmale, jucării, icoane, marame, mobilier pictat, genţi, blidare, copăiţe, sărăriţe, lingurare, păretare, ştergare, lăzi de zestre, catrinţe, cămăşi, fote, zgărdane...

Targ de Sf. Andrei la MTRFoto: Afis

Gospodinele au adus la targ produse de post: fructe, magiun, sucuri și siropuri naturale din Șomcuta Mare, dulcețuri din Bucovina, zacuscă și murături de la Tărtășești, pâine de Brașov, cozonac de Botoșani, plăcinte din Arad, prăjituri de casă din Maramureș, turtă dulce din Covasna, baclava turcească, miere și plante medicinale.

De dulce găsiți: cârnați de Pleșcoi, babic din Buzău, preparate din carne de porc și de pasare de la Lăpușel, brânzeturi diverse din lapte de capră, vacă și oaie, păstrăv afumat în crengi de brad, vinuri din Vrancea și palincă de Bihor.

Iata ce mai gasiti prin târg:

Atelier de turtă dulce

Sâmbătă și duminică, între orele 10 și 18.

Prețul unei figurine este 6 lei.

Înscrieri la telefon: 0724.43.72.02. Atelier susținut de Gedo Katalin.

Atelier de prelucrare lemn: stegulețe cu suport din scoarță de copac și suporturi pentru creioane

Vineri, sâmbătă și duminică, între orele 10 și 18.

Prețul este între 5 și 10 lei.

Înscrieri la telefon: 0722.62.61.47. Atelier susținut de Dumitru Marinică.

Atelier de cadouri: felicitări, figurine, cutiuțe și decorațiuni specifice sărbătorilor.

Vineri, sâmbătă și duminică, între orele 10 și 18.

Prețul atelierului este între 15 și 35 de lei.

Înscrieri la telefon: 0733.05.12.79. Atelier susținut de Cristina și Eliza Vasilescu.

Atelier de decorat cizmulițe pentru cadourile de la Moș Nicolae

Vineri, sâmbătă și duminică, între orele 10 și 17.

Toate materialele folosite la atelier sunt puse la dispoziție de către coordonator, iar la final, obiectele realizate vor fi luate acasă.

Prețul unui atelier este de 40 lei.

Înscrieri la telefon: 0723.23.12.12 sau la office@coloritoria.ro.

Atelier susținut de Ruxandra Popa.

Teatru muzical pentru copii susținut de Trupa Fascinația Sunetului, singura trupă românească, profesionistă, independentă, de teatru muzical și operă pentru copii. Trupa este compusa din cântăreți ai Filarmonicii și Operei din Timișoara.

Vineri, 29 noiembrie, ora 10.00, la Studioul Horia Bernea, Hänsel și Gretel

Duminică, 1 decembrie, ora 10.00, la Studioul Horia Bernea, Hänsel și Gretel

Duminică, 1 decembrie, ora 12.30, la Studioul Horia Bernea, Marry Poppins

Prețul unui bilet este de 10 lei. Al doilea însoțitor are intrarea liberă.

Sâmbătă, 30 noiembrie, ora 11.00, la Studioul Horia Bernea, se prezinta piesa de teatru Copilăria lui Nică. Spectacolul conține o adaptare a „Amintirilor din copilărie”: Pupăza din tei, La cireșe, La scăldat și Irinuca. Adaptarea textului și regia: Antoaneta Zaharia. În distribuție: Antoaneta Zaharia și Ioana Flora. Un concept Lumea lui MOMO și Teatrul de Sufragerie, cu participarea Teatrului de Animație PurAnima. Compania de animație PurAnima va veni însoțită de Taraful 10 Sfori și va asigura muzica spectacolului. Prețul biletului este de 25 lei.

Sfantul Andrei, "cel intai chemat" la apostolie era frate al lui Simon Petru, care s-a numarat, de asemenea, printre cei 12 apostoli ai Domnului, fiind amandoi fiii pescarului Iona. Sfântul Andrei este considerat de ortodocşi "Ocrotitorul României" sau "Patronul spiritual al românilor"- fiind cel care a adus si a promovat religia creştină şi învăţăturile lui Iisus în zona ţării noastre.

Sf Andrei celebrat in ziua de 30 noiembrie a înlocuit, scrie creştinortodox.ro, o importantă divinitate precreştină, personificarea lupului, de aceea aceasta zi este cunoscuta si sub numele de Ziua Lupului.

In traditia populara noaptea Sfântului Andrei este una magică, în care animalele (lupii în special) capătă puteri neobişnuite, ritualurile de dragoste au sorţi de izbândă şi strigoii, vârcolacii şi sufletele rătăcite umblă prin lume. Pentru a se feri de rele, de strigoi, oamenii mănâncă usturoi în acesta seară, si ung uşile şi ferestrele cu usturoi şi se atârnă şiruri de usturoi. Tot pentru protecţie se lasă candela aprinsă. Fetele de maritat cred că în noaptea de Sfântul Andrei îşi pot vedea ursitul, folosind diverse metode, ce difera de la o zona la alta a tarii.