Fotografa Catalina Flaminzeanu le-a propus actorilor Maria Obretin si Florin Piersic Jr. sa faca parte din proiectul sau, "Pelicula". Cei doi actori se intalnesc astfel, pentru prima oara, intr-o productie vizuala. Rezultatul este o expozitie insumand 16 fotografii expuse la Godot Cafe Teatru intre 21 noiembrie si 7 decembrie.

Pelicula - 21 noiembrie - 7 decembrie la GodotFoto: Catalina Flaminzeanu
  • Click aici pentru prezentare video a expozitiei "Pelicula".

Catalina Flaminzeanu este la al doilea proiect expozitional, dupa ce in luna iunie, a prezentat portretele unor actrite purtand ie. S-a impus prin fotografia de teatru la spectacolele semnate de nume precum Lia Bugnar, Chris Simion si Vlad Zamfirescu, iar pe 21 noiembrie urca pe simezele Godot un spectacol mai putin obisnuit - "Pelicula", un eseu fotografic despre relatia de cuplu, compus din 16 cadre cu Maria Obretin si Florin Piersic Jr.

"Am remarcat-o pe Maria Obretin in piesa de teatru regizata de Lia Bugnar. M-a fascinat abilitatea ei de a juca roluri aflate la poluri opuse: sotia inselata, chelnerita si actrita. Mi-am spus atunci: ea este potrivita pentru proiectul meu fotografic in care initial doream sa surprind diferite stari ale fiintei umane. Dupa realizarea mai multor portrete cu Maria, se contura deja o poveste in care era nevoie si de un personaj masculin pentru a crea un echilibru si a surprinde dinamica de cuplu. M-am bucurat ca Florin Piersic Jr. a acceptat provocarea, mai ales ca cei doi nu se intalnisera inca pe o scena.", spune fotografa.

Fotografiile surprind diferite stari ale celor doua personaje, cei doi actori intrupand un EL si o EA, parte dintr-un cuplu imaginat intr-o sedinta foto marcata de libertate actoriceasca. "Nu a fost o comunicare regizor - fotograf, intalnirea noastra fiind dominata de spirit ludic. Intentia era sa realizez portrete in care sa pun accent pe trasaturile fetei, pe nuantele de expresie, avand un decor minimalist", mai spune Catalina Flaminzeanu.

Pornind de la cele doua sensuri ale cuvantului "pelicula" - film si membrana fina, Raluca Bogdan - curatoarea, a propus titlul expozitiei. "Fotografiile Catalinei Flaminzeanu par cadre dintr-un film mut precum crampeiele de amintire ce raman in urma unei relatii. Starea de cuplu pare o relationare din ce in ce mai fragila construita pe imaginea protagonistilor, precum o membrana fina ce ia forma dedesubtului, o stare pe care o marcam printr-un dialog de cele mai multe ori mut. Mai curios este ca memoria alege sa retina amintiri niciodata dinamice, ci sub forma unor imagini statice, precum fotografiile cu mai multe sau mai putine detalii. De aici si dublul sens al discursului expozitional", spune curatoarea.

Vernisajul are loc joi incepand cu ora 18:00, iar expozitia poate fi vazuta la Godot Cafe Teatru in perioada 21 noiembrie - 7 decembrie, urmand ca imaginile din proiect sa fie publicate pe website-ul fotografei intr-o galerie dedicata.

Catalina Flaminzeanu s-a remarcat anul acesta cu expozitia "Fotografie cu IE" semnand o serie de portrete ale unor actrite purtand in situatii cotidiene vesmant romanesc. Expune din 2011 in cadrul expozitiilor Fotoclubului "Floarea de Colt" din Ramnicu Valcea si sub auspiciile Asociatiei Artistilor Fotografi din Romania. Iubeste chipul si surprinde stari in portrete predominant monocrome pentru a marca trairi, emotii si a suprima exteriorul. Stau marturie portofoliul si testimonialele de pe pagina acesteia: www.catalina-flaminzeanu.ro.