"Somnul si moartea" este un roman gros, perfect pentru serile lungi de iarna, cu o poveste politista foarte antrenanta, cu enigme excelent construite, cu tradari si situatii imposibile ce se amesteca cu conspiratii sinistre. Cei doi autori danezi care semneaza impreuna ca A. J. Kazinski sunt fiecare profesionisti ai genului, iar intalnirea lor a dat nastere unor romane foarte bine scrise si foarte bine vandute.

Somnul si moartea, de A. J. Kazinski, Editura TreiFoto: Editura Trei

A.J. Kazinski este pseudonimul sub care scriu impreuna doi danezi: Anders R￯nnow Klarlund si Jakob Weineich. Colaborarea lor a inceput in 1999, dupa ce Klarlund a realizat scenariul filmului The Possessed. Filmul s-a turnat in mare parte la Bucuresti, asa ca amandoi considera Bucurestiul ca fiind locul providential si norocos al intalnirii lor. Pe 22 noiembrie, la Targul de Carte Gaudeamus, ii veti putea intalni pe cei doi scriitori, prezenti ca sa isi lanseze noul lor roman "Somnul si moartea", aparut la Editura Trei. Urmariti mai jos un interviu cu cei doi "povestitori" despre cartile lor atat de intaresante.

- Intre primele pagini ale unei carti in care apare o crima si pagina 500 a cartii cand crima e rezolvata, cititorul are parte de o calatorie in care invata ceva despre viata.

- Conspiratiile sunt un instrument excelent in mana povestitorilor.

- Ideea fiecarui roman scris de Kazinski este un proces. ￯Vorbim tot timpul, construim construim impreuna￯. ￯Uneori e foarte haotic acest proces prin care o idee vaga prinde forma solida a unui thriller de 500 de pagini￯. ￯Kazinski￯ este ca numele unei formatii rock.

- Scriem ceea ce ne-ar placea sa citim. Seara mergem cu totii la culcare obositi, e noapte, copiii au adormit, mai avem vreo 40 de minute pana sa adormim. Ce ne-ar placea sa citim atunci?

- Nu ne gandim la ce ar vrea alti cititori sa citeasca. Construim povestile cum ne vin si apoi ne asteptam ca ele sa placa si altora asa cum ne plan noua insine.

- Detectivul Niels Bentzon, personajul principal al celor doua carti este o combinatie din noi doi.

- Acum cateva saptamani a aparut la Copenhaga si cel de-a treia parte a seriei, "A holy Alliance", un roman despre familiile regale europene. Cititorii romani vor descoperi unele referinte si la familia regala a Romaniei.

  •   Puteti comanda romanul "Somnul si moartea" cu autograful celor doi autori de pe site-ul GiftBooks. Numar limitat de exemplare

"Somnul si Moartea este una dintre cele mai interesante sugestii daneze in legatura cu un gen care pare sa ia cu asalt piata.Toate romanele politiste aduc in scena Moartea. Iar Somnul va fi probabil ceea ce va va lipsi odata ce veti incepe sa cititi acest roman." - Kulturkapellet.dk

"Kazinski povesteste cu verva si entuziasm. Reuseste sa jongleze cu notiunile legate de spirit si suferinta sau viata de dupa moarte, insa fara a pierde nicio clipa legatura cu realitatea, suspansul sau dinamismul." - Ekstra Bladet

Intriga cartii:

Pentru prima data, Niels Bentzon da gres.

Intr-o noapte, la Copenhaga, o femeie cu un mesaj engimatic scris pe mana se arunca de pe un pod. Desi a fost chemat Niels Bentzon, negociatorul politiei din Copenhaga, acesta nu a reusit s-o convinga pe femeie sa renunte la gestul sau.

Niels nu va intarzia sa afle ca victima nu era doar o simpla femeie labila psihic care s-a sinucis, ci o prim-balerina la Teatrul Regal, care disparuse de doua zile.

In timp ce orasul e sufocat de canicula, ancheta cunoaste rasturnari de situatie in clipa in care autopsia dezvaluie ca femeia fusese deja inecata si resuscitata inainte sa se arunce de pe pod.

Atunci cand ajunge in sanul unui soi de societate secreta care practica moartea iminenta, Niels Bentzon descopera ca se afla pe urmele unui criminal misterios si foarte meticulos, care vrea sa-si faca dreptate, intr-un mod infiorator, siesi si fiicei sale traumatizate.

Chinuit de vinovatie, negociatorul politiei se trezeste intr-o situatie in care niciun politist n-a mai fost vreodata - trebuie sa-si salveze sotia insarcinata si sa rezolve un caz de crima aparent de neelucidat.

"Un roman cu o scriitura eleganta si misterioasa, care contine chiar si o lectie de filosofie greaca." - Berlingske Tidende