In perioada 22-24 noiembrie, scriitorul Andrei Makine se va afla la Bucuresti, la invitatia Institutului Francez din Romania. Distins cu cel mai prestigios premiu literar din Franta, Prix Goncourt, Andrei Makine va avea mai multe intilniri cu cititorii, cu prilejul aparitiei in limba romana a romanului O femeie iubita, publicat de curind in colectia „Biblioteca Polirom”, si in editie digitala, traducere din limba franceza de Daniel Nicolescu.

Andrei Makine: O femeie iubitaFoto: Polirom

Astfel, vineri, 22 noiembrie, la ora 16.00, la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine (Lectoratul francez), Universitatea din Bucuresti, autorul va dialoga cu prof. dr. Dolores Toma, directorul Centrului de studii Heterotopos.

Simbata, 23 noiembrie, la ora 17.00, Libraria Kyralina din Bucuresti (Str. George Enescu nr 8) va gazdui un eveniment special dedicat lui Andrei Makine. Scriitorul francez le va vorbi cititorilor despre cartile sale preferate si va oferi autografe.

Duminica, 24 noiembrie, la ora 15.00, la Tirgul International de Carte Gaudeamus, in Sala Cupola, autorul va avea un dialog cu jurnalistul Luca Niculescu, dupa care va raspunde intrebarilor publicului.

Fanii literaturii lui Andrei Makine pot gasi cartile sale la standul Editurii Polirom din cadrul Gaudeamus 2013 (Romexpo, 20-24 noiembrie).

Nascut in Siberia, dar stabilit la Paris spre sfirsitul anilor ’80, Andrei Makine se numara astazi printre cei mai apreciati scriitori francezi contemporani, fiind asimilat de tara de adoptie imediat dupa succesul rasunator al romanului Testamentul francez (1995; Polirom, 2002, 2013), distins cu cele mai prestigioase premii literare din Franta: Prix Goncourt, Prix Médicis si Prix Goncourt des Lyceens.

Scrise intr-un stil sobru si evocator inconfundabil, romanele sale au incintat publicul cititor, fiind traduse in peste patruzeci de limbi.

O femeie care trebuie iubita...

O femeie care trebuie aparata...

O femeie careia barbatii i-au dorit trupul si pe care au invidiat-o pentru puterea ei extraordinara. O femeie care inca trezeste pasiuni: Ecaterina cea Mare. Si o asemenea pasiune il impinge pe tinarul regizor rus Oleg Erdmann sa dezlege misterul care o inconjoara pe tarina admirata de Voltaire, Cagliostro ori Casanova. Cine a fost cu adevarat Ecaterina cea Mare? O desfrinata cu tendinte nimfomane? Sau un suveran luminat care a reformat Imperiul Rus, transformindu-l intr-o mare putere europeana? Dincolo de toate aceste clisee, investigatiile lui Erdmann aduc la lumina dramele intime ale celebrului personaj istoric, constituindu-se intr-un roman memorabil, care transcende biografia, revelind totodata libertatea de a trai si de a iubi.

„Cu un aer de pustoaica, sufla intr-o bucla care ii gidila obrazul… In ultima vreme, observa detalii pe care nu le-ar fi luat niciodata in seama inainte sa se fi apucat sa scruteze, cu atentie maladiva, viata Ecaterinei. Cea pe care istoricii o numesc «Messalina rusoaica» si care, pentru Oleg, redevine o copilita de altadata – o mica printesa germana privind cum cade zapada peste Marea Baltica…” (Andrei Makine)

„Andrei Makine cultiva un stil elegant, desi nu intotdeauna usor de patruns. Viziunea sa este pe atit de nemarginita, pe cit de bine stapinita este proza.” - scrie The Guardian.

La Editura Polirom au mai aparut: Crima Olgai Arbelina (2001), Pamintul si cerul lui Jacques Dorme (2004), Femeia care astepta (2005), Iubirea omeneasca (2007), Recviem pentru Est (2008), Viata unui barbat necunoscut (2010) si Cartea scurtelor iubiri eterne (2011). In 2005, scriitorul a fost recompensat cu Premiul Printul de Monaco pentru vasta sa cariera literara.