Volumul "Basme" semnat de Petre Crăciun, aparut recent la editura Zorio, va fi lansat sâmbătă, 23 noiembrie, orele 14.00 in cadrul Targului International Gaudeamus 2013. Volumul cuprinde un număr de 14 basme, ce conțin teme noi, inedite pentru literatura română. Volumul este ilustrat de Anca Smărăndache.

"Basme" de Petre CraciunFoto: Coperta carte

Lansarea va avea loc la standul 118, Salonul de carte pentru copii ”Ion Creangă”.

Vor prezenta volumul: academician Sabina Ispas, folclorist, director al Institutului de Etnografie și Folclor "C. Brăiloiu" al Academiei Române, prof. univ. dr. Nicolae Constantinescu, șeful Catedrei de Etnologie şi Folclor din cadrul Facultatății de Litere a Universităţii din Bucureşti, criticul Alex Ștefănescu, scriitorul Victor Gh Stan, președintele Filialei pentru Copii și Tineret a Uniunii Scriitorilor din România, Grigore Leșe, titular al cursului de etnomuzicologie la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, artistul plastic Anca Smărăndache, ilustratorul cărții, scriitorul Petre Crăciun, autorul volumului, director al portalului Literatură Copii.

Volumul conține un număr de 14 basme, precum Floarea înțelepciunii și iarba puterii, Cămașa fermecată, Țara Adevărului și Împăratul Mincună, Grădina ascunsă. Textele propuse de Petre Crăciun se înscriu în genul basmelor culte, temele și personajele sale fiind cu totul noi în literatura de gen din România. Apariția unui volum de basme reprezintă ea înseși un eveniment cultural de excepție, având în vedere că autorii de basme din ultimul secol sunt o raritate.

Petre Crăciun a obținut Premiul I al Asociației Scriitorilor Iași la Concursul de Povești ”Ion Creangă”, organizat împreună cu Muzeul Literaturii din Iași și Bojdeuca din Țicău – 1997. Povestea premiată: Floarea înțelepciunii și iarba puterii.

Literatură pentru copii de același autor: „Floarea înțelepciunii și iarba puterii”, Editura Timpolis, 2002, basme, ”Taina ghemului de ață”, Editura ZORIO, 2011, versuri pentru copii, ”Cândva mă chema Codiță”, Editura ZORIO, 2012, povestire pentru copii, "Cruciada pisicilor", versuri pentru copii, Editura ZORIO, 2013.

Ediţia 2013 a Târgului Internaţional GAUDEAMUS - Carte de învăţătură va avea loc în perioada 20 – 24 noiembrie în Pavilionul Central Romexpo.