Editura Cartier lanseaza colectia Cartier antropologic la Gaudeamus 2013

de D.S.     HotNews.ro
Miercuri, 13 noiembrie 2013, 15:53 Actualitate | Cultură

Cartier antropologic este noua colecţie a editurii Cartier care va fi lansată laTârgul Internaţional GAUDEAMUS 2013 care va avea loc la Bucureşti în perioada 20 - 24 noiembrie. Colecţia va fi coordonată de cunoscutul antropolog Vintilă Mihăilescu. 
 
Vintil Mihilescu: Povestea maidanezului Leutu
Foto: Editura Cartier
Vocaţia primă a antropologiei a fost traducerea, iniţial din culturi „exotice” în cele occidentale. Colecţia de faţă îşi propune să revină la dragostea dintîi a antropologiei, oferind „traduceri” din spaţiul diversităţii culturale actuale în limbajul oricărui public interesat. Altfel spus, să aducă antropologia la publicul larg, să fie o colecţie de antropologie publică.

Aparitii editoriale in noua colectie Cartier antropologic:
 
Vintilă Mihăilescu - Povestea maidanezului Leuțu. Despre noua ordine domestică şi criza omului  
 „…ne ferim de ei, dar îi apărăm de hingheri, îi considerăm un pericol, dar îi hrănim dacă sînt prin preajmă, îi iubim, dar le abandonăm, la o adică, puii, îi considerăm „persoane”, dar ne adormim conștiinţa dacă sînt eutanasiaţi cum trebuie... S-ar putea vorbi astfel de o stare de disonanţă socială, care vizează o stare de contradicţie ce nu mai este doar între membrii societăţii, ci traversează (aproape) fiecare individ în parte.” (Vintilă Mihăilescu)

Daniel Gicu - Fetita inocenta sau seducatoare fatala? O istorie a Scufitei Rosii
Foto: Editura Cartier
Daniel Gicu -  Fetiță inocentă sau seducătoare fatală? O istorie a Scufiței Roșii
"Povestea Scufița Roșie este cunoscută, într-o formă sau alta, de milioane de oameni care nu au auzit de Perrault. De altfel, cea mai răspândită nu este versiunea lui Perrault sau cea a fraților Grimm, ci o variantă edulcorată, care combină elemente din ambele versiuni clasice. Statutul ei, ca una dintre cele mai cunoscute imagini din cultura occidentală, face din Scufița Roșie un referent intertextual foarte eficient, chiar și în operele adresate copiilor." (Daniel Gicu)

Vintilă MIHĂILESCU (n. 1951) este licenţiat și doctor în psihologie al Universităţii din București. A fondat, în 1990, Societatea de Antropologie Culturală din România, a fost profesor invitat la numeroase universităţi din Europa, iar în prezent este profesor de antropologie și director al Școlii Doctorale de pe lîngă Școala Naţională de Studii Politice și Administrative din București. Colaborator permanent al revistei Dilema veche. A fost, între 2005 și 2010, director general al Muzeului Ţăranului Român. Specializat în comunităţi rurale, a publicat în 1999, la Editura Paideia, Fascinaţia diferenţei, în care rezumă și comentează douăzeci de ani de teren în nordul Gorjului. Au urmat Socio-hai-hui. O altă sociologie a tranziţiei (Paideia, 2000), Vecini și Vecinătăţi în Transilvania (Paideia, 2002), Socio-hai-hui prin arhipelagul România (Polirom, 2006), Antropologie. Cinci introduceri (Polirom, 2007), Cotidianul văzut de aproape. Etnografii urbane (Polirom, 2010), Sfîrșitul jocului (Curtea Veche, 2012) și Scutecele naţiunii și hainele împăratului (Polirom, 2013). A editat, de asemenea, volume de specialitate în Belgia, Franţa, Canada și Germania, o selecţie din articolele sale apărute în Dilema veche fiind publicată și în Serbia. În ultima vreme, interesele sale de cercetare se îndreaptă spre antropologia urbană și cultura materială.
 
Daniel GICU (n. 1980) a absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București, luând masteratul în specializarea Istoria ideilor și mentalităților (2009). În 2012 a obținut titlul de doctor în istorie la Universitatea din București cu teza Identitate națională și interese comerciale în primele colecții de basme populare românești (1845-1909). A publicat, în 2011, la Editura Universității din București, ediția I a lucrării Fetiță inocentă sau seducătoare fatală? O istorie a Scufiței Roșii.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de BCR

VIDEO Antreprenor StartUp Nation / Fondatorul Scolii de Bijuterie Contemporana: Eu nu vin la serviciu, eu vin in propriul meu atelier, in care imi exprim ideile. Ceea ce misca industria asta sunt ideile, nicidecum cifrele

David Sandu s-a ocupat de designul de bijuterii de cand era copil si a invatat pe cont propriu tot ceea ce stie. Assamblage - Scoala de Bijuterie Contemporana a aparut drept consecinta a acestei pasiuni. David face parte dintr-o industrie creativa emergenta, insa atat el, cat si cei care au trecut in ultimii 7 ani pe la bancurile de lucru ale scolii sale se vad adesea nevoiti sa spuna ca fac alte lucruri, pentru ca activitatea lor nu exista intr-un cadru legal.

958 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri