Un pasionat de arheologie a descoperit 270 de monede romane de argint langa Piatra Neamt
Inginerul silvic era in cautarea ruinelor unei cetati medievale si a observat ca detectorul de metal a inceput sa dea semnale puternice. Intr-o groapa de circa 1x1,5 metri pe un teren despadurit a gasit 269 de denari romani de argint, trei dintre monede fiind lipite una de alta, iar restul, imprastiate pe sol. Ca adancime, unele au fost descoperite chiar si la 35 cm, insa altele au fost la doar doi - trei centimetri de suprafata.
Denarii, avand in medie cam 3 grame greutate fiecare, au fost batuti intr-un interval de 150 de ani in timpul unor imparati foarte cunoscuti, precum Traian, Hadrian, Nero, Commodus, Domitian si Marcus Aurelius. Descoperirea a fost facuta cam la 40 km de Piatra Neamt.
Inginerul silvic, care mai are la activ descoperiri de artefacte la fel de vechi, a predat monedele la Muzeul National de Istorie.
.
Interesant este mai ales faptul ca in acelasi loc au fost descoperite monezi emise intr-un interval atat de mare de timp, circa 150 de ani.
Iuliu-Cristinel Pop, administratorul comunitatii online detectiemetal.com a explicat pentru HotNews ca denarii, chiar emisi sub diferiti imparati, aveau putere circulatorie pe un interval larg de timp, chiar si in zona barbara.
"Faptul ca au fost descoperiti la o distanta apreciabila (jud.Neamt) de limesul Daciei Romane, ar avea o explicatie in faptul ca romanii, plateau stipendii capetenilor dacilor liberi din aceste zone, pentru a pastra o zona tampon cu teritoriile Daciei cucerite, aflate sub administratie romana", spune el. O alta explicatie plauzibila ar fi ca masa monetara provenea din schimburile comerciale care aveau loc intre colonii romani si dacii liberi, mai spune Pop, precizand insa ca vorbim de posibile scenarii, nu de certitudini.
Comunitatea online detectiemetal.com, unde inginerul si-a anuntat descoperirea, isi propune sa incurajeze pasionatii sa respecte legea in domeniul metal detecting-ului si sa-i determine pe cei care gasesc lucruri valoroase, sa le predea autoritatilor.
La inceput de septembrie pe acelasi forum a fost descrisa descoperirea unei comori deosebite: 47.000 de monede otomane, langa Ramnicu Valcea.
- +5 (5 voturi)Respect (Luni, 21 octombrie 2013, 11:43) Signifer [utilizator]Felicitari si pe aceasta cale colegului nostru de hobby , pentru conduita sa civicaraspunde trimite
- +2 (2 voturi)pentru redactie (Luni, 21 octombrie 2013, 13:12) Leul in iarna [utilizator]in titlu 270 de monede, in text 269. Poate nu e importanta observatia mea, totusi e vorba de o anumita acribie profesionala la care m-as astepta din partea dumneavoastra.raspunde trimite

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU