Scriitoarea Herta Muller a suportat, sambata, o interventie chirurgicala de urgenta, la spitalul din localitatea Mullheim, Germania, in urma careia laureata premiului Nobel pentru literatura pe anul 2009 a fost internata la sectia de terapie intensiva, scrie Mediafax.

Herta MullerFoto: AGERPRES

Potrivit biroul de presa al Festivalului International de Literatura si Traducere Iasi, scriitoarea Herta Muller a suportat o interventie chirurgicala de urgenta, la spitalul din localitatea Mullheim (Germania). Laureata premiului Nobel pentru literatura pe anul 2009 se afla in acest moment la terapie intensiva. Medicii nu au avizat transferul acesteia la Berlin, orasul sau de resedinta.

Astfel, prezenta autoarei la Iasi, unde a acceptat participarea in cadrul Festivalului International de Literatura si Traducere, nu mai este posibila la aceasta editie.

Prima editie a Festivalului International de Literatura si Traducere Iasi, care se va desfasura in perioada 23 - 27 octombrie, va avea invitati importanti din Romania si strainatate, printre care se numara Jan Koneffke, Sadie Jones, Davis Vann, Varujan Vosganian, Gabriela Adamesteanu, Mircea Dinescu, Florin Iaru, Ileana Malancioiu, Stelian Tanase, Cristian Teodorescu, Daniela Zeca.

Herta Muller s-a nascut pe 17 august 1953, intr-un mic sat din Banat unde se vorbeste limba germana. Volumul "Nadirs" a marcat debutul in proza al scriitoarei, relatand povestea sinistra a vietii dintr-un sat din Romania. O versiune cenzurata a romanului a fost publicata la Bucuresti in 1982. Doi ani mai tarziu, scriitoarea a reusit sa trimita romanul peste hotare, iar versiunea integrala a romanului a fost publicata la Berlin.

Deoarece a scris despre experienta ei in calitate de membru al unei minoritati nationale si despre viata ei sub un regim dictatorial, Hertha Muller a intrat destul de repede in vizorul Securitatii, expunandu-se astfel in fata multor interogatorii si persecutii.

Scriitoarea a reusit sa fuga din Romania, in 1987, stabilindu-se cu sotul ei la Berlin.

De la data stabilirii ei in Germania, Muller a fost distinsa cu numeroase si importante premii germane si internationale. Printre acestea se numara premiile Ricarda Huch (1987), Kleist (1994) si Joseph Breitbach (2003), premiul european Aristeion (1995) si IMPAC Dublin Literary Award (1998). Scriitoarea este membra a Academiei Germane pentru Limba si Poezie (din 1995) si, de-a lungul anilor, a fost nominalizata de trei ori la premiul Nobel pentru literatura, premiu care i-a fost decernat in 2009, pentru "densitatea poeziei si sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezradacinatilor".