Între 25 si 27 octombrie 2013 va avea loc prima ediție a Salonului de Carte Bookfest Iași. In Sala Pașilor Pierduți de la Universitatea Al. I. Cuza din Iași cititorii vor avea ocazia să se întâlnească cu cele mai bune cărți, la cele mai bune prețuri, dar și cu unii dintre cei mai renumiți autori ai momentului.

Prima editie Bookfest la IasiFoto: Asociatia Editorilor din Romania

Circa 30.000 de volume îi așteaptă pe vizitatorii Bookfest Iași, majoritatea cu reduceri de circa 50% față de prețul din librării, aduse de cele mai importante edituri din țară – Humanitas, Polirom, Curtea Veche, Rao, Litera, Art, All, Corint, Nemira, Eikon, Trei, dar și puternice edituri locale ca Gama, Doxologia sau Adenium.

Potrivit organizatorilor, Bookfest îi așteaptă pe cititori să se întâlnească cu nume sonore de pe scena literară românească și internațională. Editura Humanitas a pregătit o serie de evenimente pentru toate gusturile. Istoricul Lucian Boia vine ca să prezinte ediția de colecție a volumului Capcanele istoriei în compania lui Alexandru-Florin Platon, director al Centrului de Studii Europene din cadrul Universității Cuza. Poetul Emil Brumaru își va prezenta volumul Rezervația de îngeri, iar Ioana Pârvulescu, laureata Premiului Uniunii Europene pentru Literatură 2013, va lansa romanul Viitorul începe luni. Profesorul Ștefan Afloroaei, director al Centrului de Hermeneutică din cadrul Universității Cuza, le va vorbi cititorilor despre volumul său Privind altfel lumea celor absurde, proaspăt lansat la editura Humanitas.

La 169 de ani de la nașterea lui Friedrich Nietzsche (n. 15 octombrie 1844), editura Humanitas va prezenta noile apariții din seria dedicată filosofului: Ştiinţa voioasă, Filozofia în epoca tragică a grecilor și Ecce Homo; evenimentul va fi susținut de George Bondor, asistat de Ștefan Afloroaei, Liviu Antonesei și Alexandru-Florin Platon.

Istoricul Larry Watts vine la Iași ca să prezinte publicului cele două volume de succes despre perioada Războiului Rece, Ferește-mă, Doamne, de prieteni și Cei din urmă vor fi cei dintâi, apărute la editura RAO. Rectorul Academiei Militare, generalul locotenent Theodor Frunzetti, se întoarce la Iași cu volumul Mareșali ai României, pe care l-a coordonat și pe care editura îl lansează în premieră la Salonul de Carte Bookfest Iași. Gen.-lt. Frunzetti a fost, în perioada 2002-2003, locțiitor al comandantului Corpului 10 Armată cu sediul la Iași.

Editura Nemira propune iubitorilor de lectură două lansări: Richter 8.9, romanul polițist al tânărului autor Andrei Călăraș și monografia Jung. Îndrăgostit de suflet, de prof. dr. Lavinia Bârlogeanu.

Copiii vor avea și ei parte de momente dedicate lor, unul dintre ele fiind pregătit de editura Curtea Veche, care va organiza un atelier de lectură pentru cei mici și lansarea colecției „Cărțile Copilăriei”.

Nu în ultimul rând, cinematograful de artă gratuit Bookfest îi așteaptă pe cei interesați ca să vizioneze pelicule premiate la festivaluri internaționale, precum Poligamy (2009, comedie, Ungaria), Examenul (2011, dramă, Ungaria), Ungaria sălbatică (2011, documentar, Ungaria).

Intrarea în cadrul salonului, cât și la toate evenimentele ce vor avea loc în perioada acestuia va fi gratuită, anunta organizatorii. Programul zilnic va fi între orele 10:00 și 20:00.

Salonul de Carte Bookfest Iași se desfășoară în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traduceri Iași - FILIT.

Evenimentul se desfășoară sub egida Federației Editorilor din România, în parteneriat cu Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București.