Din punct de vedere intelectual, Stephen era un gigant, care insista mereu asupra infailibilitatii sale si al carui geniu il voi respecta mereu; din punct de vedere fizic, era neajutorat si tot atat de dependent de mine ca si copiii nostri dupa nastere. Indatoririle mele fata de el erau cele ale unei mame cu un copil mic, raspunzatoare pentru fiecare aspect al ingrijirii sale, inclusiv infatisarea – eram aproape o infirmiera... Jane HAWKING

viata-mea-cu-stephen-hawking-dragostea-are-11-dimensiuniFoto: GiftBooks.ro

(Viata mea cu Stephen Hawking. Dragostea are 11 dimensiuni )

Desi a fost avertizata de la bun inceput asupra gravitatii bolii sotului ei, Jane crede ca iubirea o va ajuta sa depaseasca orice dificultate. Naste trei copii, il ingrijeste multa vreme aproape singura pe Stephen si renunta la orice cariera proprie. Cu trecerea timpului, dragostea ei se amesteca tot mai mult cu compasiunea. E infinit de mandra de succesele stiintifice ale lui Stephen, ceea ce n-o impiedica sa-i vada cu luciditate defectele. Se straduieste sa-i sprijine cariera si sa-i fie mereu loiala. E constienta ca are sentimente materne fata de sotul ei cel chinuit de boala si adesea speriat ca un copil. Dupa cum are si resentimente... Dar asta nu inseamna ca l-ar putea parasi vreodata.

Pana la urma, dragostea cu multe fatete a lui Jane n-a fost de ajuns. Celebru si bogat in urma milioanelor de exemplare vandute ale cartii sale de popularizare a cosmologiei Scurta istorie a timpului, Stephen Hawking cade sub influenta – si farmecele – uneia dintre infirmierele echipei medicale care-l asista permanent. Isi paraseste familia si dupa o vreme divorteaza de Jane. Se pare ca dragostea are, intr-adevar, 11 dimensiuni.