Violonista Silvia Marcovici va urca joi, de la ora 17.00, pe scena Ateneul Roman alaturi de legendarul pianist Evgney Kissin si de violoncelistul rus Alexander Kniazev. Trio-ul va interpreta lucrari de Franz Schubert intr-un recital exceptional, care urmeaza directia Festivalului International "George Enescu" de a aduce impreuna pe aceeasi scena mari nume ale muzicii internationale si nume importante ale muzicii clasice romanesti.

Silvia MarcoviciFoto: Arhiva personala

Despre colaborarea cu Silvia Marcovici si cu Alexander Kniazev, pianistul Evgeny Kissin, considerat "un geniu" de catre dirijorul Herbert von Karajan, marturisea intr-un interviu acordat de curand presei din Romania: "Felul in care cei doi simt si interpreteaza muzica e foarte aproape de sufletul meu, de aici aceasta alegere. Ne simtim bine cand cantam impreuna fiindca percepem muzica intr-un fel similar. Ador sa interpretez alaturi de ei!".

Silvia Marcovici s-a nascut in Romania, la Bacau. A studiat vioara la Bacau si la Bucuresti cu Harry Coffler si cu Stefan Gheorghiu. A cantat pentru prima oara in public la varsta de 13 ani. In 1969 a fost laureata concursului Marguerite Long /Jean Thibaud, iar un an mai tarziu a castigat premiul intai la Concursul "George Enescu" din Bucuresti.

A debutat la numai 16 ani, alaturi de Residentie Orkest din Haga sub bagheta compozitorului Bruno Maderna. A interpretat, ca solista, inclusiv alaturi de celebra Orchestra Simfonica din Londra. La invitatia dirijorului Claudio Abbado a evoluat, de asemenea, pe scena Teatrului La Scala din Milano. In anul 1972, a fost invitata de Leopold Stokowski sa interpreteze la Royal Festival Hall, concertul fiind inregistrat de prestigioasa casa de discuri Decca.

In anul 1976, in plin regim comunist, Silvia Marcovici a emigrat in Israel. La inceputul anilor '80, Silvia Marcovici s-a stabilit in Germania.

De-a lungul timpului, Silvia Marcovici a interpretat alaturi de unele dintre cele mai cunoscute orchestre din lume: Royal Philarmonic Orchestra, Royal Concertgebouw Orchestra, Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia, New York Philarmonic, colaborand, de asemenea, cu dirijori faimosi precum Zubin Mehta, Claudio Abbado, Riccardo Muti, Mstislav Rostropovici.

Silvia Marcovici concerteaza periodic in America de Nord si America de Sud, Europa, Japonia, Israel. Canta pe o vioara Albani, fabricata in jurul anului 1800.

Festivalul "George Enescu" se desfasoara intre 1 si 28 septembrie 2013 in Bucuresti si in mai multe orase din tara. Festivalul aduce pe scenele romanesti unii dintre cei mai mari artisti ai momentului, de la pianistul si dirijorul Daniel Barenboim la pianista fenomen Yuja Wang, alaturi de orchestre de top, cap de afis oriunde in lume - Staatskapelle Berlin, Royal Concertgebouw Orchestra, Pittsburgh Symphony Orchestra. Festivalul "George Enescu" este singurul eveniment unde pot fi urmariti, cu aceasta densitate, pe scenele romanesti, timp de o luna, cei mai performanti muzicieni contemporani.