Timp de 10 zile, Biblioteca Metropolitana Bucuresti va oferi publicului un maraton de manifestari diverse, show-uri culturale atractive, lansari de carte, reprezentatii teatrale, lecturi publice, proiectii de filme, expozitii, simpozioane, ateliere creative, actiuni de tip Street Art etc., care vor avea ca punct de plecare minunata lume a cartilor. Maratonul care va reuni edituri, trupe de teatru, ONG-uri si institutii culturale poarta numele BiblioCity si se va desfasura in perioada 15¬24 septembrie a.c, atat la sediul central al bibliotecii, la sediile institutiilor partenere cat si in aer liber.

Maratonul BibliocityFoto: Bibliocity.ro

"BiblioCity este un eveniment caleidoscopic, avand ca tema centrala pagina cartii. Biblioteca este un chivot de intelepciune, care te imbogateste in continuu. Ea iti deschide tema si ideile principale ale existentei, ea te ridica din nisip, din neputinta, spre cristal, spre lumina. In biblioteca se patrunde cu uimire si bucurie, cu simturile la panda, in soapta. Numai astfel se pot desface curajul si hotararea de a parcurge cu gandul, cu sufletul si cu condeiul caligrafia vietii. De aceea, vrem sa oferim publicului bucurestean o imagine vie a bibliotecii, unde teatrul, filmul, artele plastice, colocviile trec pe de rost paginile rasfoite hulpav ale Cartii si redesteapta pofta de lectura. BiblioCity este, totodata, o invitatie de a deschide cat mai des portile Bibliotecii Metropolitane Bucuresti", a declarat noul director al Bibliotecii Metropolitane, Nicolae Iliescu.

Aflat sub motto-ul "Zece zile, Zeci de locatii, Zeci de evenimente inspirate din carti!" evenimentul este gandit sub forma unor file de carte: Biblio Cafe, Biblio Scena, Biblio Cinema, Biblio Scriptum, Biblio Atelier, Biblio Junior, Biblio Tour, Biblio Street.

Maratonul BiblioCity va debuta duminica 15 septembrie, la Cinematograful UNION, sub genericul Carti care au nascut filme, unde se va proiecta filmului "Felix si Otilia", inspirat din romanul "Enigma Otiliei", al lui G. Calinescu.

In zilele de 16 si 17 septembrie, intr-un pavilion special amenajat in curtea bibliotecii, vor fi standuri de carti si produse traditionale ale minoritatilor: grecesti, evreiesti, poloneze, etc.

In a doua zi a festivalului atentia pasionatilor de istorie a orasului va fi satisfacuta prin prezentarea colectiei "Planeta Bucuresti" a editurii Vremea, care va avea loc la sediul institutiei. De asemenea, in premiera nationala, va fi proiectata pelicula, "In slujba lui Stalin", regizata de celebrul Andrei Konchalovski.

Un moment special va avea loc joi, 19 septembrie, cand publicul va fi invitat la teatru intr-un autobuz RATB, unde se vor juca mini-spectacole si recitaluri poetice. In aceeasi zi vor avea loc la sediul central al bibliotecii si ateliere de benzi desenate, aerografie si reciclare creativa, care vor antrena publicul in activitati interactive.

De asemenea, la capitolul teatru, evenimentul BiblioCity, va oferi publicului trei spectacole sustinute de tineri actori bucuresteni, pe texte de I.L.Caragiale, M.Sorescu si Baisu.

Biblioteca Academiei Romane va gazdui in zilele de 20 si 21 septembrie, sesiunea stiintifica Bucurestiul istoric: calatori si memorialisti si Biblioteca Academiei Romane si traditia relatatiilor ei cu bibliotecile bucurestene.

Un program bogat de evenimente a pregatit si filiala pentru copii "Ion Creanga" a Bibliotecii Metropolitane Bucuresti, unde atmosfera va fi ca intr-o carte de povesti - cu teatru de papusi si nenumarate ateliere creative pentru cei mici.

Un alt eveniment atractiv, marca BiblioCity, il reprezinta Ziua Turismului Cultural Bucurestean, ce va avea loc duminica 22 septembrie, cu ocazia Saptamanii Europene a Mobilitatii. Asadar, publicul va fi invitat sa faca excursii pietonale ghidate prin capitala, pe diverse trasee inedite, unele dintre ele reprezentand subiectele unor carti scrise de prozatorii nostri.

Festivalul se bucura de sprijinul Primariei Municipiului Bucuresti, ArCub si RATB iar accesul la toate aceste manifestari va fi liber.