Romania va participa in calitate de tara invitata la Târgul de Carte de la Göteborg care se va desfasura în perioada 26-29 septembrie 2013. Vineri, 30 august, conducerea Târgului de Carte de la Göteborg a dat al doilea comunicat de presă legat de participarea României ca ţară invitată de onoare la acest eveniment, comunicat pe care ICR Stockholm îl transmite mai jos:

Mircea CartarescuFoto: www.bokmassan.se

„Mircea Cărtărescu, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori români şi favorit la Premiul Nobel pentru Literatură, va inaugura joi 26 septembrie, ora 10.30, ediţia din acest an a Târgului de Carte de la Göteborg, unde România participă în calitate de ţară invitată de onoare. La ceremonia de inaugurare, desfăşurată în aula V a târgului, vor mai participa Directorul Institutului Cultural Român de la Stockholm, Dan Shafran, şi managerul general al Târgului de Carte de la Göteborg, Maria Källsson. Celebra dansatoare şi coregrafă scandinavă Virpi Pahkinen transpune în dans o poezie de Mircea Cărtărescu.

Standul României va fi inaugurat o oră mai târziu, la 11.30. Alături de reprezentanţii târgului, la ceremonia de deschidere vor mai lua cuvântul Preşedintele Institutului Cultural Român, Lilian Zamfiroiu, Ambasadorul României în Suedia, Răduţa Matache, precum şi Directorul Institutului Cultural Român de la Stockholm, Dan Shafran. Dana Dragomir va interpreta la nai muzică românească.

Din programul variat al participării româneşti la târg, vă prezentăm mai jos o scurtă selecţie:

Scriitoarea Gabriela Adameşteanu discută despre diversele limbaje ale feminismului cu scriitoarele colege sale din Portugalia şi Austria, Ana Luísa Amaral şi Marlene Streeruwitz. Scriitorul elveţian de origine română Cătălin Dorian Florescu, apreciat pentru romanul său Iacob se hotărăşte să iubească, discută despre capacitatea de a supravieţui şi puterea de a iubi. În cadrul programului ”Rouă pe stele”, poetul maghiar de origine română Sandór Kányádi se întâlnește cu traducătorul suedez, Ove Berglund.

Programul complet al participării româneşti la Târgul de Carte de la Göteborg poate fi consultat şi la rubrica ”Program”, pe pagina oficiala a Târgului, www.bokmassan.se.

Târgul de Carte de la Göteborg este cel mai mare eveniment cultural din Scandinavia, atrăgând anual în jur de 100.000 de vizitatori. Ediţia din acest an va avea loc în perioada 26-29 septembrie.”