În 16, 17 și 18 septembrie dramAcum și Teatrul LUNI de la Green Hours prezintă premiera spectacolului site-specific serial dedicat unui spațiu-emblemă al teatrului și al muzicii independente din București, Green Hours jazz-cafe. Proiectul inițiat de regizorul Andreea Vălean și dramaturgul Peca Ștefan celebrează fenomenul socio-cultural născut în 1994 la adresa din Calea Victoriei 120. Serialul cuprinde trei episoade inspirate de și create special pentru acest spațiu, reunind o serie impresionantă de actori, muzicieni și alți artiști apropiați Green Hours.

Green Hours - show teatral site-specificFoto: Green Hours

Povestea spectacolului a început între lunile ianuarie şi aprilie 2013, timp în care zona artistică independentă din Calea Victoriei 120 a fost, teoretic și practic, închisă.

Repetiţiile şi reprezentaţiile de la începutul acestui an s-au petrecut, din raţiuni juridice, cvasi-clandestin, fiind prezentate unui public invitat punctual. Tema de discuţie post-spectacol a fost aceea de a găsi soluţii practice pentru supravieţuirea şi upgradarea fenomenului Green Hours. Artiştii participanţi – în totalitate voluntar – la realizarea proiectului, i-au inclus pe (în ordine alfabetică): Virgil Aioanei, Răzvan „Krem” Alexe, Cătălin Babliuc, Laurenţiu Bănescu, Mihai Călin, Constantin (Țîcă) Cojocaru, Toma Dănilă, Emilia (Miki) Dobrin, Cristina Drăghici, Andreea Duţă, Mandela Gajol, Theo Herghelegiu, Radu Iacoban, Cinty Ionescu, Mihai Iordache, Tudor Aaron Istodor, Rodica Lazăr, Nicoleta Lefter, Maria Manolescu, Rolando Matsangos, Conrad Mericoffer, Ada Milea, Jak Neumann, Katia Pascariu, Dan Perjovschi, Alexandru Potocean, Ana Ularu, Letiţia Vlădescu. Discuțiile post-spectacole au fost moderate de Dan Perjovschi, Corina Șuteu și Mircea Toma.

Artisti despre Green Hours

Dupa 3 luni de pauză impusă, din aprilie 2013 comunitatea artistică-culturală Green Hours funcţionează din nou în locaţia sa tradiţională. Proiectul teatral Green Hours! are ca temă sprijinirea continuității experimentului creativ a acestei comunităţi, în spiritul perseverenței de 19 ani a clubului Green Hours, cu atit mai mult in această perioadă în care tot mai multe spaţii de independență reală dispar.

Serialul teatral Green Hours! va avea loc după următorul program: premierele celor trei episoade în 16, 17 și 18 septembrie, urmate de reprezentații în 25 septembrie (Episodul 2), 2 octombrie (Episodul 1), 7 octombrie (Episodul 3), 14 octombrie (Episodul 2), 21 octombrie (Episodul 1), 28 octombrie (Episodul 3). Reprezentațiile vor fi urmate de discuții cu publicul. Programarea pentru lunile noiembrie și decembrie va fi anunțată în luna septembrie.

Prețul unui bilet este 40 de lei. Abonamentul pentru toate cele trei episoade va costa 75 lei (echivalentul a 25 de lei/bilet).

Organizatorii anunta că un teaser a acestui spectacol va avea loc în cadrul Festivalului Dilema Veche de la Alba Iulia pe data de 31 august, de la ora 21, în Cafe Gavroche.

Green Hours! ep. 2 Cercetatorii japonezi (teaser)

“Întâmplarea artistică perseverentă Green Hours” poate fi concentrată în următoarea declaraţie a directorului Voicu Rădescu: “Green Hours înseamnă 19 ani de efervescenţă culturală și de muncă în comun cu generaţii diverse de artişti, unii dintre ei situaţi chiar pe poziţii estetice diferite; au existat momente de mare satisfacţie reciprocă, interferate cu altele de stres incredibil şi chiar de conflicte. Acestea pot suda, în sensul bun, oamenii. Pentru fenomenul Green Hours nu poate avea loc nici o explicaţie de factură “materială”, pecuniară. Green Hours era şi este recunoscut ca o “organizaţie” fără potenţă financiară. Ceea ce i-a atras pe artişti, au fost alte oportunităţi: practica totalei libertăţi creative, a independenţei faţă de orice “comandament” economic sau politic, a entuziasmului şi a plăcerii cu care întotdeauna staff-ul (prea mic) al Green Hours s-a pus la dispoziţia a ceea ce le-a trecut prin cap artiştilor să încerce. Şi, de numeroase ori, să reuşească să realizeze.”

“Ca unul dintre mulții artiști care au debutat la Green Hours sunt foarte îngrijorat de ceea ce se întâmplă acum cu această zonă. E o situație de urgență și acest serial teatral este unul dintre răspunsurile / reacţiile artiștilor implicați în fenomenul Green... Dincolo de problemele de anul trecut şi de rezolvarea lor parţială, situația Green Hours rămâne complicată, mai ales pentru că trăim într-o țară în care experimentul artistic e mai degrabă marginalizat, în nici un caz sprijinit de autorități. Evoluția din ultimii ani ne indică clar că inovația, experimentul, curajul artistic, tind să fie înlocuite de comercial, inclusiv în zona independentă. Prin acest proiect, în care experimentăm și ne jucăm implicând atâția artiști extraordinari, sperăm să putem da o mână de ajutor la revitalizarea a ceea ce înseamnă spiritul Green Hours, atât simbolic cât și practic”, afirmă dramaturgul proiectului Peca Ștefan.

Andreea Vălean remarcă faptul că “este pentru prima dată ca regizez la Green dar ani buni am fost un spectator constant și m-am bucurat în fumul din subsol de spectacole extraordinare (Stop the Tempo, The Sunshine Play, Ziua futută a lui Nils, (Cu)cuie în frunte, văzute repetat). Acest spectacol serial dedicat Greenului îmi place la fel de mult. Există un spirit liber al Greenului care bate la fund comercialul, politicul, teatrul de stat și care ne face să facem teatru fara să avem neapărat scenă, lumini sau lojă.”

dramAcum continuă prin acest proiect misiunea sa permanentă de a explora, prin intermediul noii dramaturgii, realitatea socială românească și memoria recentă. În ultimii 12 ani, dramAcum a acumulat o vastă experiență în arta socială și arta pentru schimbare socială, fiind practic primul grup de tineri artiști care și-a îndreptat atenția asupra adevăratelor probleme ale societății românești post-decembriste și nu numai. Încă de la momentul formării grupului dramAcum, regizorii inițiatori ai proiectului de promovare a dramaturgiei contemporane românești au lansat potențialilor dramaturgi discuții despre teme inspirate din realitate, despre tatonarea în cadrul unor echipe interdisciplinare a unor mijloace proprii de expresie. Au fost realizate peste 30 de spectacole în colaborare cu teatre din țară și Bucuresti pe texte noi descoperite prin concursurile dramacum sau traducerile dramAcum. La Green Hours, dramAcum a co-produs spectacolul Stop The Tempo de Gianina Cărbunariu în anul 2003 și a susținut mai multe ateliere și spectacole lectură. Grupul dramAcum este format din regizorii Radu Apostol, Alexandru Berceanu, Gianina Cărbunariu, Ana Mărgineanu, Andreea Vălean și dramaturgii Maria Manolescu și Peca Ștefan.