Luni, 19 august, de la ora 21.00, chiar în ziua aniversării a 132 de ani de la nașterea lui George Enescu (n. 19 august 1881 – d. 4 mai 1955), TVR 2 realizeaza un program special dedicat marelui muzician român.

Cei care așteaptă cu nerăbdare cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Internațional „George Enescu” vor avea ocazia să descopere personalitatea excepțională – compozitor, pianist, dirijor, violonist și pedagog – a celui ce a dat numele acestei adevărate sărbători a muzicii.

Astfel, cunoscutul dirijor Tiberiu Soare va modera luni la TVR 2 o dezbatere realistă, deschisă, despre istoria, prezentul și viitorul festivalului, întâlnire ce se va transforma într-o memorabilă poveste din care vom resimți parfumul fin al muzicii enesciene.

Invitații acestei dezbateri sunt Mihai Constantinescu, director ARTEXIM, organizator al Festivalului Internațional „George Enescu”, și talentatul violonist Alexandru Tomescu, care a participat în anul 1999 la Concursul Internațional George Enescu și care va urca anul acesta pe scena festivalului la Sibiu.

Cu doar două săptămâni înainte de debutul evenimentului muzical al acestei toamne, melomanii vor putea afla luni seara care sunt tendințele de interpretare a partiturilor lui Enescu de către diferite orchestre ale lumii, de ce interpretarea unei compoziții de George Enescu este o condiție obligatorie pentru acest eveniment, care sunt momentele speciale ale celei de-a XXI ediții a festivalului, dar și care sunt provocările financiare ale organizării și gestionării unui eveniment cultural de o asemenea anvergură. În plus, invitații vor aduce în discuție câteva dintre momentele mai puțin cunoscute din viața lui George Enescu și vor oferi câteva sfaturi pentru cei care doresc să se înscrie la concursul internațional care poartă numele marelui muzician.

Emisiunea este disponibilă pentru internauți simultan și pe platforma video a Televiziunii Române – TVR+ , iar în aceeași seară, de la ora 22.00, va fi difuzată și de TVR HD.

În luna septembrie, în calitate de coproducător al evenimentului încă din anul 1958, Televiziunea Română va prelua toate concertele actualei ediții a Festivalului desfășurate la Ateneul Român și la Sala Palatului și va transmite în direct majoritatea acestor evenimente de înaltă ținută. TVR va dedica un spaţiu amplu în grila sa de programe din această toamnă, pentru a reflecta întreaga amploare a Festivalului „George Enescu”, desfăşurat între 1 şi 28 septembrie, în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară.