Un schelet uman fara cap, de la sfarsitul secolului al XVI-lea, a fost gasit, vineri, de catre arheologi si studentii care fac sapaturi la Curtea Domneasca din Targoviste, specialistii confirmand ca omul a fost decapitat, relateaza Mediafax.

Potrivit arheologilor, descoperirea a avut loc in apropierea zonei unde in urma cu trei saptamani sapaturile realizate au dus la identificarea unor ziduri.

"Este o descoperire interesanta din punctul nostru de vedere. S-ar putea ca si acest personaj sa fi fost fie unul care a deranjat domnia, fie o alta situatie care va fi elucidata. Cercetarea este in derulare. Cu certitudine a fost o persoana importanta in angrenajul Curtii Domnesti, atata timp cat a fost inmormantata aici", a declarat directorul Complexului National Muzeal Curtea Domneasca Targoviste, Ovidiu Cirstina.

Arheologii spun ca este vorba despre un om decapitat la sfarsitul secolului al XVI-lea, dupa 1580, in timpul domniei lui Petru Cercel sau a lui Mihai Viteazul, iar primele date indica faptul ca ar fi fost un barbat. Specialistii spun ca nu s-au gasit urme de ziduri sau alte indicii care ar putea inlesni datarea osemintelor, singurul indiciu clar fiind ca scheletul uman a fost ingropat pe vatra unui cuptor, in zona fiind identificata o fosta groapa de var.

"Sub groapa de var se afla acest personaj decapitat, cu cea mai mare probabilitate. Nu i-am gasit capul, este asezat crestineste, cu capul spre vest si picioarele spre rasarit si a fost inmormantat pe fundul unui cuptor, un cuptor destul de vechi, probabil in secolele XV sau XVI... Acest personaj se pare ca a jucat un rol important la curte, pentru ca nu este un cimitir in aceasta zona... Nu am gasit niciun inventar in jurul scheletului, doar un fragment ceramic. Este una din povestile teribile de la Curtea Domneasca Targoviste", a declarat unul dintre arheologi.

Scheletul va fi dus pentru efectuarea de analize amanuntite de catre un expert in antropologie, arheologi si studentii continuand sapaturile la Curtea Domneasca din Targoviste.