Intre trupul si sufletul omului exista legaturi inca nedescoperite. Atunci cand corpul sufera, sufletul poate sa aduca vindecarea mai repede. Arta functioneaza ca o punte intre cele doua lumi, iar dovada stau proiectele desfasurate anul trecut in 5 spitale din Romania. „Arta pentru viata“ continua si in 2013. Puteti vedea cateva dintre proiectele inscrise mai jos.

„Arta pentru viata“ a demonstrat ca spitalele sunt locuri din care arta nu trebuie sa lipseasca. Desfasurat in cinci spitale din tara, programul i-a transformat pe pacienti in pictori, actori, regizori sau chiar personaje de basm bucurandu-i si grabindu-le recuperarea.

Colaborarea dintre medicina si arta continua si in 2013, iar noi iti cerem ajutorul pentru a aduce frumosul in fata comunitatilor de medici si pacienti. Daca ai un proiect literar, teatral, care pune accent pe manufactura sau pictura inscrie-l pe www.artapentruviata.ro.Nu doar ca iti vei vedea visul devenind realitate, dar vei putea ajuta la vindecarea unor persoane care au nevoie. Alatura-te celor 34 de proiecte deja inscrise!

Si tu poti sa fii MAGIC!” este unul dintre proiectele inscrise pe site in editia 2013, la sectiunea literatura. Autoarea Florina Petre isi doreste sa dea viata povestii “Vivo, ursuletul magic” si sa aduca zambetul pe buzele copiilor. Eroul cartii, Vivo, va calatori in spitalul din Cluj-Napoca pentru a le povesti aventurile sale copiilor si pentru a-i invata ca visele lor pot deveni realitate atat timp cat cred in magia din ei insisi.

Titlul unui proiect inscris la sectiunea teatru este: “ Anormal? Nu prea cred…”. Proiectul consta in crearea unui spectacol de teatru cu pacienti din spital. Scenariul va fi despre oameni mai putin norocosi, nu pentru a demoraliza, ci pentru le deschide ochii, pentru a vedea si cealalta parte a lumii.

Ozana Budau a inscris in sectiunea handcraft proiectul Lucrurile care ma fac fericit”. Programul isi propune ca pacientii sa lucreze cu obiecte reciclate sau in stare bruta (suporturi de lemn, sticle, borcane, pietre), folosind culori acrilice, pensule, aracet, flori uscate, sfoara si orice altceva se mai poate lipi, prin tehnici handmade (decupaje, colaj, pictura pe lemn si pe sticla). Pacientii vor fi ghidati si inspirati de exercitii specifice de art-terapie si exercitii de relaxare, de gestionare a emotiilor negative si meditatii pentru diminuarea durerii. La final se va organiza o expozitie-instalatie vizuala in spital a obiectelor handmade care exprima in diverse moduri emotii pozitive.

George Blaga ne propune “Neuroplasticism”. Prin proiectul propus, autorii isi doresc sa vina in sprijinul psihoterapeutilor oferind metode de exprimare plastica ce pot fi folosite ca activitati de relaxare, dar si in scop terapeutic prin stimularea inteligentei plastice si posibilitatea de a determina schimbări la nivelul sinaptic-neuronal fiind binecunoscut efectul cromoterapiei asupra neuroplasticitatii creierului. Tehnica folosita se incadreaza in maniera Arta Generativa si este accesibila oricui, indiferent de nivelul de pregatire artistica. Proiectul are la baza pictura hidro (pictura la suprafata apei) apoi imaginea este preluata pe un suport textil/hartie care mai apoi este fotografiata in detaliu cu aparatura dedicate. Imaginile obtinute reprezinta un experiment stintific cu conotatie artistica ce poate avea diverse aplicatii in recuperarea medicala sau chiar in testarea unui pacient cu probleme psihice.

Exemplele de mai sus sunt doar 4 dintre proiectele inscrise deja pe site-ul campaniei. Toti cei care vor sa faca o fapta nobila sunt asteptati sa se inscrie pana pe 8 august.

Experientele trecute au dovedit ca arta vindeca trupul, mintea si sufletul. Pe langa rolul terapeutic al proiectului, „Arta pentru viata” este si un concurs care se adreseaza artistilor. Proiectele selectate vor fi finantate cu cate 3.000 de euro si vor fi puse in aplicare in beneficiul pacientilor din Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova si Spitalul de Psihiatrie "Dr. Gheorghe Preda" din Sibiu. Concursul este sustinut de Servier Pharma, cel mai mare laborator farmaceutic independent din Franta, cu o prezenta de 21 de ani pe piata locala si va fi pus in aplicare in perioada 1 septembrie si 1 octombrie.

Inscrierile de proiect se pot face aici

Urmareste-ne si pe Facebook

Citeste si: