Un nou volum semnat de Aurora Liiceanu a aparut saptamina aceasta la Polirom, in seria de autor pe care editura i-a dedicat-o in anul 2011: Legaturi de singe. Povestea Ioanei, o poveste cutremuratoare despre destinul unei femei si viata in inchisoare, o fascinanta analiza a psihicului uman. Documentarea pentru aceasta carte a fost realizata in colaborare cu Mihai Ioan Micle. Cartea a aparut si in editie digitala.

Aurora Liiceanu: Legaturi de singe. Povestea IoaneiFoto: Polirom

La prima vedere, Ioana, zisa Biba, este o femeie obisnuita. Inca tinara, energica, se ocupa de casa si de iubitul bolnav. Ea are insa o poveste cutremuratoare: in urma cu mai multi ani, si-a ucis in bataie fratele. Ce anume a impins-o la acest gest? A fost un simplu impuls sau urmarea unei copilarii marcate de abuzuri? Ioana crede ca un moment esential i-a schimbat destinul – cel in care si-a invitat fratele mai mare sa locuiasca impreuna. Stie ca este vinovata, dar nu pare sa aiba remuscari pentru raul pe care l-a facut. Pornind de la povestea ei, Aurora Liiceanu schiteaza un tablou realist al vietii in inchisoare si incearca sa stabileasca daca exista un „cod genetic” al criminalilor sau daca faptele acestora sint rezultatul educatiei si al conjuncturii.

Din cuprins: Tinerete deocheata • Barbatii Bibei • Si totusi iubirea... Sex virtual si sex real programat • „Traim impreuna, dar suntem diferite“ • Ce este o femeie liminala? • Biba versus Ana: ce le desparte? • Regretele Bibei, dorintele, alegerile • Si, pina la urma, cine este Biba?

AURORA LIICEANU, doctor in psihologie, a lucrat in cercetare si a predat psihologie la diferite universitati din Bucuresti, dar si la UQAM (Canada) sau EHESS (Franta). In prezent, este cercetator senior la Institutul de Filosofie si Psihologie „Constantin Radulescu-Motru“ din cadrul Academiei Romane. De aceeasi autoare, la Editura Polirom au mai aparut: Ranile memoriei. Nucsoara si rezistenta din munti (2003, 2012), Prin perdea (2009, 2012), Rendez-vous cu lumea (2010, 2012), Patru femei, patru povesti (2010, 2011), La taifas (2010, 2012), Viata nu-i croita dupa calapod (2011), Cuvinte incrucisate (2012) si Supuse sau rebele. Doua versiuni ale feminitatii (2013).

MIHAI IOAN MICLE este doctor in psihologie, cercetator stiintific la Institutul de Filosofie si Psihologie „Constantin Radulescu-Motru” al Academiei Romane, consilier in cadrul Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Bucuresti si profesor asociat la Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Educatie Fizica si Sport. Are un master in Psihologie organizationala si economica, o specializare postuniversitara in Psihodiagnostic si psihoterapie experientiala, studii postdoctorale in domeniul Managementului cercetarii avansate si Expertizei medico-legale psihiatrice. Este autorul volumului Climatul organizational – factor de progres in raportul motivatie-performanta (2009) si coautor a inca sapte volume; redactor al Revistei de psihologie/Romanian Journal of Psychology. A primit Premiul Academiei Romane „Constantin Radulescu-Motru” (colectiv) pentru lucrarea Incalcarea legii ca stil de viata. Vulnerabilitatea adolescentilor la criminalitate (2009).