Spatiul memorial al Conacului Lipatti, transformat inca de la prima editie a festivalului intr-o sala de concert, gazduieste si in acest an Serile Lipatti la Conacul de la Fundateanca. Festivalul ce a debutat in data de 11 iunie cu un recital sustinut de talentata pianista Madalina Pasol (Germania), careia i-a urmat in 12 iunie pianistul virtuoz Sergiu Tuhutiu (Anglia), continua seria de concerte in seara de 18 iunie, ora 18.00, cu un program oferit de Cvartetul ARTMUSIK.

Serile Lipatti afisFoto: Serile Lipatti

Printre piesele alese de cei patru muzicieni se numara Cvartetul in Si bemol major, K 458 si Divertimento in Re major, K 136 Mozart, Sonata 1 a quattro de Rossini, dar si lucrari de Boccherini, Brahms si Haendel.

Festivalul Serile Lipatti este un eveniment organizat de Asociatia Art a la carte, ce se desfasoara sub egida marii valori culturale Dinu Lipatti, reintegrat si constientizat in viata culturala argeseana.

Prin concertele de inalta tinuta propuse de Festivalul Serile Lipatti 2013, Asociatia Art a la carte isi doreste sa creeze un adevarat eveniment in viata si optiunile culturale ale publicului argesean, sa faca din Serile Lipatti o prezenta permanenta in peisajul cultural pitestean si national si sa imprime in constiinta publica valoarea artistica universala a lui Dinu Lipatti.

Serile Lipatti de la Conac vor fi incununate de un concert la Filarmonica din Pitesti si de doua concerte la Ateneul Roman din Bucuresti, sustinute de romanca Alexandra Silocea, pianista care de curand a inregistrat un urias succes la public prin concertul cu London Philharmonic Orchestra si sub bagheta renumitului maestru Vladimir Jurowski, si sclipitorul pianist ucrainean Igor Tchetuev, castigator al unuia dintre cele mai grele concursuri de pian, Arthur Rubinstein.

Dintre renumitii pianisti participanti ii mai amintim pe Viniciu Moroianu, Remus Manoleanu, Andrei Tanasescu, apoi mai tinerii Razvan Dragnea, Andrei Licaret si Horia Maxim. Lor li se alatura sopranele Bianca Manoleanu si Camelia Clavac. Toti muzicienii alesi pentru cea de a doua editie au un palmares bogat in premii si o agenda incarcata de concerte, ce confirma o data in plus reputatia lor internationala. Serile Lipatti 2013 doresc, de asemenea, sa promoveze muzicieni tineri, debutanti in cariera interpretativa.

Astfel si de aceasta data 9 studenti, masteranzi sau doctoranzi ai Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti vor deschide fiecare recital, ca preambul la programul mai amplu al interpretilor consacrati.

Prezentarea evenimentului este facuta de catre muzicologul Saviana Diamandi, sporind gradul de receptivitate a concertelor. Printr-un parteneriat reinnoit cu redactia Patrimoniu din cadrul Societatii Romane de Radiodifuziune, prelegerile vor beneficia de scurte ilustrari muzicale din inregistrarile pianistului Lipatti.

Editia a II-a a Serilor Lipatti (11 iunie-2 iulie, 10 septembrie-23 octombrie, si 2 noiembrie) va avea un numar total de 14 concerte. Intrarea la concertele festivalului este gratuita, iar deplasarea cu autocarul, tot gratuita, este asigurata de Consiliul Judetean Arges.

Mai multe detalii pot fi aflate de pe pagina de web a evenimentului, www.serilelipatti.ro sau accesand pagina de Facebook.