Corpul uman a devenit un subiect din ce in ce mai interesant pentru zona universitara - de la antropologia si sociologia corpului, la teoriile “incorporarii” (embodiment) ale arheologiei, imprumutate din filosofia fenomenologica sau la cele mai recente descoperiri din stiintele cognitive si biologie.

Insa, in Romania acest subiect nu s-a bucurat de acelasi interes. Acest lucru este oarecum paradoxal, avand in vedere ca in corp/prin corp traim si experimentam existenta noastra. In plus, modul in care intelegem, manipulam si relationam cu corpul (al nostru sau al celorlalti) contribuie la conturarea unei anumite perspective asupra “Omului”. In functie de cum definim corpul, ce acceptam ca natural, permis sau ce respingem, unde stabilim limitele privirii la/in el, construim o anumita intelegere a individului, a fiintei umane.

Din acest motiv, am considerat ca o data cu expozitia “The Human Body” avem o ocazie-pretext minunata pentru o discutie despre corp. Acest context permite abordarea corpului pe linia a 2 teme fundamentale: corpul uman (des-coperit) in spatiul public si corpul uman mort. Daca pana acum majoritatea dezbaterilor din Romania pe tema expozitiei s-au plasat in directia stiinta versus religie, corpuri intelese ca material didactic versus comportament imoral fata de corpul mort etc., dezbaterea noastra isi propune o alta directie.

Ce valoare are corpul uman intr-un context contemporan? Cum definim termenii de “corp”, “stiinta”, “educatie”, “moarte”? In dezbaterile mai sus mentionate, acesti termeni au fost folositi ca fiind de la sine intelesi, desi ei sunt puternic conotati in functie de contextul cultural si istoric. De asemenea, ce implicatii au ei?

Nu in ultimul rand, speram ca aceasta dezbatere sa reprezinta si un precedent in privinta unui alt aspect foarte important (pentru noi cel putin): sa adune cercetatori din stiinte diferite pentru a schimba idei pe marginea unui subiect comun; in plus, aceste schimburi de idei sa iasa dintr-un cadru exclusiv academic si sa se deschida publicului larg.

Evenimentul Des-coperind corpul uman: expunerea corpului in spatiul public. Expozitia “The Human Body”, este gandit tocmai pe aceasta linie, a unei dezbateri academice pe marginea unui subiect de mare relevanta pentru societatea contemporana, o dezbatere deschisa si dedicata publicului larg marti, 4 iunie de la ora 10.30, la libraria Bastilia din Bucuresti.

Vor participa:

  • antropologul Vintila Mihailescu
  • biologul Mihaela Marcu-Lapadat
  • sociologul Gabriel Jderu
  • antropologul Lucia Terzea-Ofrim
  • antropologul Calin Cotoi
  • Aurora Stanescu (PR Muzeul Antipa)
  • antropologul Alexandru Dincovici
  • jurnalistul Vlad Mixich. 

Moderatorii discutiei vor fi Alexandra Ion si Valentin-Veron Toma, de la Institutul de Antropologie Francisc Rainer.